Analyysi: Erdoğan käyttää tilaisuutta säälimättä hyväkseen

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan piti vallankaappausyritystä "Jumalan lahjana". Erdoğanin reaktiot tilanteen jälkiselvittelyssä antavat ymmärtää, että Turkissa presidentin kaikki vastustajat nujerretaan rajuin ottein, arvioi ulkomaantoimittaja Marika Kataja-Lian.

Turkkilaissotilaat vartioivat Taksim-aukiota Istanbulissa. Kuva: Sedat Suna / EPA

Turkin dramaattisen vallankumousyön taustat ovat vielä epäselvät, mutta valtava huhumylly jyrähti käyntiin välittömästi.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vallankumousyrityksestä syyttämä Fethullah Gülen sanoi lauantai-iltana pitävänsä mahdollisena, että koko vallankaappausyritys olisi ollut lavastettu.

**Myös Turkissa levisivät jo heti **vallankumousyönä huhut, joiden mukaan vallankaappausyritys olisi ollut Erdoğanin itsensä lavastama tai ainakin sallima. Jotkut sosiaalisen median käyttäjät vertasivat tapahtumia 1933 valtiopäivätalon tuhopolttoon, jota Hitler käytti tekosyynä vastustajiensa pidätyksiin.

Huhut saivat todelliset siivet päivän aikana, kun Erdoğan sanoi pitävänsä vallankaappausyritystä "Jumalan lahjana", joka mahdollistaisi puhdistukset armeijassa.

Puhdistukset alkoivat välittömästi. Useita korkea-arvoisia sotilaskomentajia pidätettiin vallankaappauksesta epäiltynä.

Sotilaita pidätettiin kaikkiaan tuhansia, mutta monet heistä olivat tavallisia rivisotilaita. Turkin median mukaan pidätetyt rivisotilaat ovat kertoneet kuulusteluissa, etteivät edes tienneet osallistuvansa vallankaappaukseen. Monet olivat luulleet osallistuvansa tavalliseen sotilasharjoitukseen.

**Huhuja lavastuksesta kiihdyttivät **myös  lähes 3 000 tuomarin ja syyttäjän pidättäminen. Lisäksi lauantaina pidätettiin useita korkeimman oikeuden ja perustuslakituomioistuimen korkea-arvoisia tuomareita.

Monet analyytikot sanoivatkin, että Erdoğan käyttää nyt tilaisuutta hyväkseen ja eliminoi aivan kaikki itseänsä vastustavat henkilöt. Jo aiemmin hän on osoittanut erittäin itsevaltaisia otteita opposition ja lehdistön suhteen.

Salaliittoa saattaa olla vaikea esittää toteen, mutta huhut kertovat joka tapauksessa siitä, kuinka jakautunut Turkki on poliittisesti. Erikoista yöllä oli kuitenkin se, kuinka vankkumattomimmatkin Erdoğanin vastustajat nousivat sotilasvallankaappausta vastaan, demokratian tueksi.

Merkillepantavaa yön kuluessa oli myös se, kuinka hitaasti monet tahot asettautuivat Erdoğanin tueksi. Esimerkiksi Turkin armeijan ylimmästä johdosta monet upseerit sanoutuivat vallankaappauksesta irti vasta siinä vaiheessa, kun kymmeniä tuhansia kansalaisia oli jo kaupunkien kaduilla osoittamassa mieltään sotilasvallankaappausta vastaan.

Samoin esimerkiksi Yhdysvallat ja Nato pidättäytyivät lausunnoistaan ennen tätä.

Monet arvioivat, että sekä Nato että Yhdysvallat halusivat odottaa, mihin suuntaan vallankaappaus sujuu ennen julkisia kannanottoja. Mikäli kansa olisi lähtenyt Erdoğania kaatamaan, sitä olisi voitu juhlia kansan tahtona. Erdoğan ei ole ollut helppo kumppani Yhdysvalloille.

Yhteen keskiöön jälkiselvittelyssä nouseekin Yhdysvaltain ja Turkin suhteet. Erdoğan on nyt vaatinut Yhdysvaltoja luovuttamaan Gülenin.

Lauantaina nähtiin erikoinen näytös, kun Turkin viranomaiset sulkivat Yhdysvaltain käyttämän Incirlikin ilmatukikohdan. Isisin-vastaiset pommituslennot keskeytettiin tämän vuoksi. Tukikohta on myös yksi Naton kuudesta eurooppalaisesta ydinasetukikohdasta.

Nyt näyttää siltä, että Turkki olisi kiristämässä Yhdysvaltoja luovuttamaan haluamansa Gülenin.