1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Patavanhoillinen kristitty tv-tähden kumppaniksi – näinkö Trump kasvattaa kannatustaan?

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kosiskelee varapresidenttiehdokkaallaan, Indianan kuvernöörillä Mike Pencellä republikaanipuolueen oikeaa laitaa ja epävarmoja äänestäjiä. Vanhoillinen keskilännen abortinvastustaja ja Manhattanin miljardööri pyrkivät yhdessä tyynnyttelemään puoluekokoukseen valmistautuvaa riitaisaa republikaanipuoluetta.

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump esitteli varapresidenttiehdokkaansa Mike Pencen New Yorkissa lauantaina. Kuva: EPA/JASON SZENES

Republikaanien presidenttiehdokas kiinteistömoguli Donald Trump ei lauantaina puuttunut ilmeisiin linjaerimielisyyksiin varapresidenttiehdokkaansa, Indianan vanhoillisen kuvernöörin Mike Pencen kanssa esitellessään kampanjakumppaninsa kannattajilleen ja viestimille New Yorkissa.

Pencen valinta on suunnattu republikaanipuolueen yhtenäisyyden parantamiseen, Trump korosti.

Se tähtääkin riitaantuneen puolueen tyynnyttelyyn ensi viikon puoluekokouksen alla. Puoluekokouksen odotetaan asettavan Trumpin ja Pencen virallisesti puolueen ehdokkaiksi presidenttikilpaan ensi viikolla.

Rehti keskilännen poika

Syvästi uskonnollisen Pencen valinnalla Trump kosiskelee etenkin puolueen konservatiivisinta siipeä ja uusia äänestäjäjoukkoja. Amerikkalaiskommentaattorit ovat kuvanneet Pencen olevan kaikkea sitä mitä Trump ei ole.

Suurelle yleisölle tuiki tuntematon Pence on puolueen hillittyjä ja kurinalaisia työjuhtia, entinen kongressiedustaja, joka on läheisissä väleissä puolueen vanhan kaartin kanssa. Arvoiltaan hän on lähellä puolueen äärikonservatiivista teekutsuliikettä.

Hänen uskotaan siten vetoavan niihin republikaaneihin, jotka vierastavat Trumpin upporikasta taustaa, äkkipikaista luonnetta, puolueen ulkopuolelta tuloa, tosi-tv-ohjelmissa viihtymistä tai poliittisen kokemuksen puutetta.

Kun Trump on newyorkilainen miljardööri, Pence maalasi lauantaina puheessaan kuvan itsestään tavallisena rehtinä pikkukaupungin amerikkalaisena. Hän on keskilännen poika, joka taistelee amerikkalaisten hyvinvoinnin puolesta. Osa republikaanien vanhoillisista on nähnyt Trumpin liiaksi vapaamielisen New Yorkin edustajana.

Pence vakuutti Trumpin lailla ymmärtävänsä äänestäjien huolenaiheita, toisin kuin monet Washingtonin poliittisessa eliitissä.

Harkitsi papiksi ryhtymistä

Pence on irlantilaisten maahanmuuttajien poika, joka nuorukaisena harkitsi myös papiksi ryhtymistä. Hän on Trumpin kanssa eri linjoilla abortista ja homojen oikeuksista, joita Pence vastustaa jyrkästi. Lauantaina hän kuvaili itseään "kristityksi, konservatiiviksi ja republikaaniksi, tässä järjestyksessä".

Esivaaleissa Pence kannatti ensin patavanhoillista Ted Cruzia, mutta käänsi takkinsa tämän jäätyä kilvasta ja ryhtyi Trumpin tukijaksi.

Pence on myös arvostellut Trumpin intoa sulkea Yhdysvaltain rajat muslimeilta, mutta hän on pitkälti puolueen linjoilla luvattoman maahanmuuton hillitsemisessä.

Pencen valinnalla rasismista ja naisvihamielisyydestä syytetty Trump ei onnistu juurikaan kiillottamaan kuvaansa. Naisten tai vähemmistöihin kuuluvien uusien tukijoiden tavoittaminen tuskin helpottuu.

Kaksikolla on eroja myös suhtautumisessa vapaakauppasopimuksiiin, joita Pence kannattaa. Trump taas on syyttänyt niiden tuhoavan Yhdysvaltain teollisuuden työpaikkoja ja syventävän amerikkalaisduunarien ahdinkoa.

Kankeaa toverillisuutta

Trump tyytyi lauantaina vakuuttamaan saaneensa Pencestä luottomiehen ainakin teollisuuden työpaikkojen palauttamiseen. Hän ylisti Pencen saavutuksia talousuudistuksissa Indianassa. Pence on onnistunut luomaan työpaikkoja, tasapainottanut osavaltion budjettia ja hän on jopa voinut satsata koulutukseen, Trump hehkutti.

– Hän on lujaluontoinen, kunnian ja rehellisyyden miehiä, Trump sanoi lauantaina.

Siksi Pence on oiva taistelupari demokraattien presidenttiehdokasta, "korruptoitunutta Hillary Clintonia" vastaan, Trump linjasi.

Laimeaksi luonnehdittu esittelytilaisuus herätti kuitenkin tuoreeltaan ihmetystä amerikkalaisissa politiikan kommentaattoreissa. Sosiaalisessa mediassa Trumpin katsottiin eksyneen jälleen oman itsensä loputtomaan ylistykseen. Yksinpuhelua jatkui yli puoli tuntia samalla kun kampanjatoveri Pence odotti kulisseissa kiltisti vuoroaan ja tähtihetkeään.

Kaksikon kemia vaikutti vaivaantuneelta. Antaessaan puheenvuoron viimein Pencelle Trump tyytyi kättelemään häntä ennen kuin säntäsi pois lavalta.

Trumpin on arvioitu epäröineen pitkään Pencen valintaa eikä Penceä ole pidetty hänen ykkösehdokkaanaan varapresidenttiehdokkaan paikalle. Trumpin kampanjaväki on kiistänyt väitteet.