Harva perui matkansa Turkkiin – toiseen lomakohteeseen pääsee, jos malttaa odottaa loppukesään

Turkin turistikohteissa on rauhallista, ja lomalennot jatkuvat enimmäkseen suunnitellusti. Tänä kesänä kaikki lomamatkat on myyty lähes loppuun, joten matkat toisiin kohteisiin onnistuvat parhaiten vasta loppukesällä.

Ulkomaat
Auringonpalvominen ja etenkin ihon polttaminen altistavat melanoomalle.
Auringonpalvominen ja etenkin ihon polttaminen altistavat melanoomalle.Pekka Sipilä / Yle

Turkin tilanteen rauhoituttua suomalaiset matkanjärjestäjät jatkavat lomalentoja tavalliseen tapaan.

Eilen peruutetut lennot korvataan asiakkaille, mutta useimmat heistä ovat siirtäneet lennon toiseen ajankohtaan tai mahdollisuuksien mukaan toiseen kohteeseen. Matkatoimistot tiedottavat lentojen tilanteista asiakkailleen sekä suoraan että nettisivuillaan.

Ei suurta aaltoa

Finnmatkojen viestintäpäällikkö Julia Melnik kertoo, että ensi viikon lennot Turkkiin lähtevät aikataulujen mukaisesti.

– Eilen oli tullut alle kymmenisen peruutusta, mutta mitään suurta aaltoa, yllättävää kyllä, ei ole tullut.

Melnikin mukaan jotkut lomailijat ovat vaihtaneet Turkin toiseen kohteeseen, mutta kesän lomamatkat ovat olleet niin suosittuja, ettei tilaa tahdo löytyä muista maista.

– Se riippuu siitä, minkälainen aikataulu lomailijoilla on. Viileät säät ovat vaikuttaneet siihen, että matkat ovat menneet äärimmäisen hyvin kaupaksi, joten aikoja lyhyellä aikataululla on haastava löytää, ja loma-ajankohta saattaa mennä myöhemmäksi.

Vain kolme halusi Suomeen aiottua aiemmin

Aurinkomatkat ei perunut eilen kumpaakaan lentoaan Turkkiin. Viestinnästä vastaava Annina Metsola kertoo, että eilisille lennoille lähti yksi neljäsosa alkuperäisestä matkustajamäärästä. Sunnuntaina matkustaa jo kolme neljäsosaa alkuperäisestä matkailijamäärästä.

– Tällä hetkellä lennämme ihan normaalisti ja seuraamme tilannetta jatkuvasti.

Metsolan mukaan pakettimatkat on myyty lähes loppuun, joten siirrettyjä matkoja pääsee tekemään lähinnä vasta loppukesällä. Toisaalta Turkin-matkojen peruutuspaikoillekin on ollut kysyntää, ja vapautuneita paikkoja myytiin uusille asiakkaille.

Aurinkomatkat lentää Turkissa Gazipaşan, Antalyan ja Dalamanin lentokentille, ja Turkin lomakohteissa on yhteensä noin tuhat asiakasta. Metsolan mukaan heistä vain kolme on halunnut palata Suomeen aiottua aiemmin.

– Lomakohteista on tullut viestiä, että ihmiset ovat palailleet kaduille ja viettävät lomaansa iloisissa ja leppoisissa tunnelmissa.

Lomakohteissa rauhallista

Tjäreborgin seuraavat lennot Turkin Antalyaan ovat ensi viikon keskiviikkona ja torstaina. Matkatoimisto tekee sunnuntain aikana päätöksiä, tehdäänkö matkat.

Viestintäpäällikkö Arja Pucilowski kertoo, että asiakaskyselyitä tilanteesta on tullut ruuhkaksi asti. Muutama kymmenen on muuttanut suunnitelmiaan. Pucilowskin mukaan muutoksia on tehty enemmän kuin peruutuksia.

– Ihmiset ovat halunneet lähteä lomalle. Jotkut ovat siirtäneet lentojaan, ja jotkut odottelevat vielä, mitä tekevät.

Finnair lentää Turkissa Antalyaan ja Alanyan läheiseen Gazipaşaan. Viestintäjohtaja Arja Suominen kertoo, että sunnuntaista alkaen lennot lähtevät lomakohteisiin suunnitellusti, ja suurin osa Turkkiin matkaavista pysyy suunnitelmissaan.

– Ymmärtääksemme tilanne Turkissa ja erityisesti loma-alueilla on rauhoittumaan päin.