Nizzan iskun pelästyttämä Belgia vahvistaa kansallispäivän turvatoimia

Pääministerin mukaan Belgian viranomaiset olivat jo ennen Nizzan iskua keskustelleet siitä, että kuorma-autokin voi olla hyökkäyksen väline.

Ulkomaat
Valokuvaaja tähtää miesrivistöä pöydän takana.
Pääministeri Charles Michel (neljäs vasemmalta) kertoi tiedotustilaisuudessa turvallisuusneuvoston päätöksistä kansallispäivään varautumisessa. Stephanie Lecocq / EPA

Belgia lisää entisestään turvatoimiaan torstaina juhlittavan kansallispäivän vuoksi. Juhlallisuuksia ei peruta eikä elämää muuteta terroristien toiveiden mukaiseksi, mutta poliisi saa pyytämänsä lisäresurssit, sanoo pääministeri Charles Michael. Hän myöntää kuitenkin, ettei nollariskiin ole mahdollista päästä.

Kansalaisia keräävien juhlien turvatoimia on jo vahvistettu Belgiassa keväällä tehtyjen terrori-iskujen vuoksi, mutta kuorma-autohyökkäys Nizzassa Ranskan kansallispäivänä on herättänyt lisähuolta. Michaelin mukaan vastaavasta uhasta oli jo ehditty keskustella Belgiassakin.

– Suunnitelmiamme paljastamatta voin kertoa, että olimme jo varautuneet tämäntyyppiseen mahdollisuuteen, Michael sanoo.

Isku Ranskasta Belgiaan?

Uutistoimisto Belgan mukaan Brysselissä aiotaan muun muassa pysäköidä autoja reiteille, joita pitkin joku voisi ajaa väkijoukkoon, kuten kävi Nizzan rantabulevardilla. Lisäksi ainakin Ghentissa on pystytetty aitoja.

Ghentin yliopiston terrorismiasiantuntija Brice De Ruyver arvioi Bruzz-verkkolehdessä (siirryt toiseen palveluun), että kansallispäivän paraatin turvatoimet ovat perinteisesti tarkat, joten ne riittänevät, mutta puistojuhlissa riski voi olla suuri.

De Ruyverin mukaan iskuja Belgiaan voi suuntautua myös Ranskan puolelta.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset