1. yle.fi
  2. Uutiset

Nizzan hyökkääjä harjoitteli etukäteen rantabulevardilla

Poliisi on pidättänyt lisää ihmisiä yrittäessään selvittää, miksi Lahouaiej-Bouhlel teki iskunsa ja oliko sen suunnittelussa kumppaneita.

Ulkomaat
Valkoinen kuorma-auto, jonka tuulilasi on täynnä luodinreikiä.
Nizzan hyökkäyksessä käytetty kuorma-auto, jonka hyökkääjä oli vuokrannut kaksi päivää aiemmin.EPA

Nizzassa torstai-iltana kymmeniä ihmisiä hengiltä ruhjonut Mohamed Lahouaiej-Bouhlel harjoitteli tekoaan etukäteen, kertoo tutkijalähde.

Sen mukaan Lahouaiej-Bouhlel kävi vuokraamallaan kuorma-autolla kahtena päivänä useita kertoja rantabulevardilla, jossa hän sitten teki iskunsa kansallispäivän ilotulituksen jälkeen.

Ranskan poliisi on tehnyt tutkimuksissaan lisäpidätyksiä. Viranomaisten mukaan nainen ja mies pidätettiin sunnuntaiaamuna Nizzassa, mutta perusteita ei kerrottu. Aiemmin pidätetyt viisi ihmistä ovat edelleen viranomaisten huostassa.

Tutkijat pohtivat, saattoiko Lahouaiej-Bouhlelin teon syynä olla todella nopea radikalisoituminen. Naapurien ja perheen kertomat tiedot hänen elintavoistaan – muun muassa juomisesta ja polttamisesta – puhuvat sitä vastaan, että hänen syynään olisi ollut islaminusko. Islamistijärjestö Isisin mukaan Lahouaiej-Bouhlel vastasi Isisin taistelukutsuun.

Pääministeri: Terrorismi on tullut jäädäkseen

Sisäministeri Bernard Cazeneuve sanoi lauantaina, että Lahouaiej-Bouhlel oli äkillisesti radikalisoitunut islamistinen terroristi. Pääministeri Manuel Valls on samaa mieltä.

Valls sanoo Journal de Dimanche (siirryt toiseen palveluun) -lehden haastattelussa, että terrorismissa on selvästi alkanut uusi aika. On parasta hyväksyä se tosiasia, että terrorismi on tullut osaksi elämäämme eikä siitä päästä pitkään aikaan, Valls sanoo.

Hän myös arvostelee Ranskassa herännyttä nokittelua siitä, varauduttiinko Lahouaiej-Bouhlelin hyökkäykseen liian huonosti ja kuka oli siihen syypää. Yksi ensimmäisistä syytteiden esittäjistä oli Nizzan entinen pormestari, nykyinen Rivieran aluehallinnon johtaja Christian Estrosi.

– Jos Estrosilla oli epäilyksiä, hänen olisi pitänyt vaatia Nizzan ilotulituksen perumista, Valls sanoo ja muistuttaa, että Pariisin pormestari Anne Hidalgo perui useita isoja tapahtumia Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

Nizzassa loukkaantuneista yli 300 ihmisestä 85 on yhä sairaalahoidossa. 29 on tehohoidossa, ja 18:n tila on kriittinen. Hyökkäyksessä kuoli 84 ihmistä. Poliisi ampui Lahouaiej-Bouhlelin.

Lähteet: AFP, AP, Tass, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi