Britannian brexit-ministeri: Maahanmuuttoa voidaan rajoittaa jo ennen EU-eroa

Jos suuret joukot yrittävät Britanniaan, kun neuvottelut EU-erosta ovat kesken, heidät voidaan lähettää takaisin, Davis varoittaa.

Ulkomaat
David Davis
David DavisSean Dempsey / EPA

Britannian EU-eroneuvottelujen johtoon nimetty ministeri David Davis sanoo, että Britannia haluaa kansalaisilleen reilut oikeudet EU:ssa myös eron jälkeen. Hänen mukaansa se tarkoittaa vastavuoroisesti reilua kohtelua niille EU-kansalaisille, jotka nyt asuvat Britanniassa.

The Mail on Sunday (siirryt toiseen palveluun) -lehden haastattelema Davis torjuu vaatimukset, joiden mukaan Britanniassa olevien arviolta kolmen miljoonan EU-maiden kansalaiset olisi poistuttava. Hän sanoo kuitenkin, että hallitus voi joutua vetämään rajaa, jos muuttajia alkaa tulla suurin joukoin lisää.

Se veisi Britannian harmaalle alueelle, sillä ennen lopullista eroa Britanniaa koskevat EU:n vapaan liikkuvuuden sopimukset.

Davis uskoo fantastisiin kauppasopimuksiin

Davis kommentoi haastattelussa myös EU:n johtajien kantaa, jonka mukaan Britannian kanssa neuvotellaan vasta, kun se on ilmoittanut virallisesti eroaikeestaan.

Davisin mukaan keskusteluja ei tarvitse kutsua neuvotteluiksi. Niissä vain tunnusteltaisiin EU:n näkemyksiä, ennen kuin eroartikla käynnistetään, hän sanoo. Pääministeri Theresa May on aiemmin ilmoittanut, ettei se tapahtu ennen vuodenvaihdetta eikä ennen kuin Britannia on tykönään päätynyt yhteisiin tavoitteisiin.

Davis kiistää arviot, että EU-ero tietää Britannialle taantumaa. Unionista vapaana Britanniasta tulee markkinoiltaan ja asenteiltaan maailman vapain maa, ja EU:n ulkopuolelta saadaan fantastisia kauppasopimuksia, hän uskoo.

Sky-tv:n haastattelussa Davis vakuuttaa, että myös EU:n yhteismarkkinat jäävät Britannialle auki, mutta tullikysymyksistä joudutaan neuvottelemaan. Britannia tähtää siihen, että myös tullittomuus säilyisi, hän kertoo.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset