Pentagon: Isis-pommitukset aloitettu uudelleen, Turkin lentotukikohta auki

Turkin viranomaiset ovat pidättäneet Incirlikin lentotukikohdan turkkilaiskomentajan, prikaatinkenraali Bekir Ercan Vanin.

Turkki
 Yhdysvaltain ilmavoimien C-5 Galaxy Outsize Cargo -kuljetuskone Incirlikin tukikohdassa.
Yhdysvaltain ilmavoimien C-5 Galaxy Outsize Cargo -kuljetuskone Incirlikin tukikohdassa elokuussa 2015.Serdar Yildiz / EPA

Yhdysvallat on käynnistänyt uudelleen pommituslennot terroristijärjestö Isisiä vastaan, kertoo puolustushallinto Pentagon. Pentagonin mukaan lennot aloitettiin sen jälkeen kun asiasta oli käyty pitkät neuvottelut Turkin viranomaisten kanssa.

Yhdysvallat saa käyttää jälleen Incirlikin lentotukikohtaa Etelä-Turkissa. Tukikohta saarrettiin eilen lauantaina, ja kaikki liikenne tukikohdan sisään ja sieltä ulos katkaistiin. Myös sähköt katkaistiin, mutta Yhdysvallat sanoi tukikohdan toimivan oman generaattorin varassa.

Tänään sunnuntaina Turkin viranomaiset pidättivät Incirlikin tukikohdan turkkilaiskomentajan, prikaatikenraali Bekir Ercan Vanin. Häntä epäillään osallisuudesta vallankaappausyritykseen. Myös 11 muuta tukikohdan sotilasta pidätettiin.

Tiettävästi joitain kaappauksessa käytettyjä F-16-hävittäjiä olisi tankattu tukikohdassa kaappauksen aikana.

Incirlikin tukikohta sijaitsee Adanan kaupungissa lähellä Syyrian rajaa. Nato-tukikohta on ollut ennen kaikkea Yhdysvaltain ja Turkin ilmavoimien käytössä, mutta sitä ovat käyttäneet myös muut maat, jotka taistelevat jihadisteja vastaan Syyriassa.

Tukikohta on myös yksi Naton kuudesta eurooppalaisesta ydinasetukikohdasta.

Lähteet: AFP, Reuters