Yle Istanbulissa: Ruumishuoneella kohtaa surua ja syyllisten etsintää

Turkissa on tänään sunnuntaina haudattu perjantain vallankaappausyrityksen uhreja. Toimittajamme Tom Kankkonen tapasi ihmisiä, jotka jonottivat tunnistamaan omaisiaan istanbulilaisen ruumishuoneen pihalla.

Turkki
Ihmiset odottavat Istanbulin oikeustieteellisen laitoksen ulkopuolella.
Ihmiset odottavat Istanbulin oikeustieteellisen laitoksen ulkopuolella.Tom Kankkonen / Yle

Istanbulin lentokentän lähellä sijaitsevan oikeuslääketieteen laitoksen pihalla on ihmisiä, jotka ovat tulleet hakemaan läheisiään haudattavaksi. Moni heistä on sitä mieltä, että vallankaappausyritystä johtaneet pitäisi tuomita kuolemaan.

Hayri Alışkan on tullut tunnistamaan veljenpoikansa ruumiin. Alışkanin mielestä veljenpojan kuolemasta vastuun kantava on maksettava tästä omalla hengellään – kaikki muu olisi liian vähän.

Turkin vallankaappausyrityksen levottomuuksissa kuoli yli 260 ihmistä. Uhrien joukossa on poliiseja, sotilaita ja siviilejä.

Puhelu aikaisin aamulla

Murat Mutlu Türken istuu jalkakäytävän reunalla ja odottaa. Hän on tullut yhdessä muiden sukulaisten kanssa hakemansa lankonsa ruumiin.

– Sain puhelun lankoni kännykästä aikaisin lauantaiaamuna, siinä kello viiden aikaan. Soittaja oli kuitenkin minulle tuntematon mies, joka oli löytänyt puhelimen, Murat kertoo.

Murat Mutlu Türken.
Murat Mutlu Türken tuli hakemaan lankoaan. Tom Kankkonen / Yle

Murat Mutlu Türkenin lanko makasi tajuttomana maassa lähellä Bosporinsalmen siltaa, jossa sotilaat aikaisin lauantaiaamuna avasivat tulen sillalle pyrkivää väkijoukkoa vastaan. Lanko kuoli myöhemmin sairaalassa.

Väkivalta sillalla vaati myös usean sotilaan hengen, joidenkin tietojen mukaan useita sotilaita surmattiin antautumisensa jälkeen.

Murat Mutlu Türken ei oikein pysty selittämään sitä, miksi hänen lankonsa lähti protestiin.

– Hän vain jotenkin imeytyi siihen mukaan, ja nyt kävi näin.

Veli kadoksissa

Cevdet Düz on matkustanut Istanbuliin Saksasta etsimään veljeään. Hän tiesi, että veli oli mukana mielenosoituksissa.

– Sen jälkeen emme ole kuulleet hänestä mitään. Etsimme häntä nyt täältä ja sairaaloista.

Ruumishuoneen pihalla monet etsivät läheistensä lisäksi myös syyllisiä. Jotkut syyttävät vallankaappausyrityksestä ulkovaltoja tai presidentti Erdoğanin vastustajaa, Yhdysvalloissa asuvaa uskonnollista johtajaa Fetullah Güleniä.

Niitäkin löytyy, joiden mielestä presidentti Erdoğan on tavalla tai toisella vastuussa tapahtumista.

Pitkä tuska ja kaipaus

Murat Mutlu Türken ei ole jaksanut miettiä asiaa. Hän suree vain lankoaan, joka oli hyvä ystävä, ja miettii mitä seuraavaksi tapahtuu.

– Hautajaisten jälkeen meidän on pidettävä huolta lankoni perheestä. Meillä on edessä vuosia kestävä tuska ja kaipaus.

Myös hän pitää oikeana, että vallankaappauksesta vastuussa olevat tuomitaan kuolemaan.

– Mutta tämän pitäisi vain koskea johtajia, nyt pidätettyjen joukossa on myös viattomia, hän miettii.

Istanbulin oikeuslääketieteen laitoksen edessä seisoo myös nainen, joka on menettänyt poikansa. Poika oli upseerina komennettu vallankaappausyritystä tukeviin joukkoihin.

Nainen ei halua puhua kanssani, mutta hän keskustelee sulassa sovussa muiden pihalla odottelevien kanssa. Ainakin täällä suru on yhteinen.

Presidentti Erdoğan näkee mahdollisuuden

Turkissa on kuitenkin paljon hermostuneisuutta ja selviä merkkejä siitä, että Erdoğan aikoo hyödyntää vallankaappausyritystä oman valtansa kasvattamiseksi. Tämä uhkaa lisätä jo ennestään syvää vastakkainasettelua.

Erdoğan on tehnyt selväksi, että joukkopidätykset jatkuvat, ja hän on puhunut virusten hävittämisestä.

Sunnuntaina iltapäivällä kiinniotettuja oli jo 6 000. Asevoimat ja oikeuslaitos ovat joukkopidätysten pääkohteina, mutta myös kymmeniä liikemiehiä on otettu kiinni. Kaksi Turkin perustuslakituomioistuimen jäsentä on pidätetty.

Perustuslakituomioistuin on ärsyttänyt Erdoğania, muun muassa sananvapauskysymyksissä tekemillään ratkaisuilla.