Professori Scheinin: Turkissa nyt tuomareitakin syytetään terroristijärjestön jäsenyydestä

Turkki määrittelee terrorismiksi lähes kaiken hallituksen vastaisen toiminnan, sanoo kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin.

Kotimaa
Martin Scheinin
Professori Scheinin toimi aikoinaan myös YK:n ihmisoikeustarkkailijana.Martial Trezzini / EPA

Turkin meneillään oleva suuri puhdistusaalto upseeriston ja tuomareiden keskuudessa huolestuttaa myös kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professoria Martin Scheininia.

– Iso puhdistus on käynnissä. Puhutaan 3 000 upseerista ja 3 000 tuomarista, jotka pannaan viralta – ja suuri osa heistä joutunee vielä syytteeseen terrorismijärjestön jäsenyydestä.

Taustalla salaliitto-oletus

Kuinka ihmeessä tuomareistakin saadaan nyt terroristeja?

– Koko Turkin terroristilainsäädäntö perustuu salaliitto-oletukseen. Jos vehkeilet hallitusta vastaan toimivien voimien kanssa, niin silloin sinäkin olet valtion vihollinen.

– Ainakin osaa tuomareista näytetään syytettävän terroristijärjestön jäsenyydestä. Terroristijärjestön jäsenyys on ollut se klassinen leima, jolla eriväriset hallitukset ovat puuttuneet tosinajatteleviin suuntauksin, oppositioon.

Sotilaskaappaukset olivat ennen "korjausliikkeitä"

Professori Scheinin muistuttaa, että Turkissa upseerit ja tuomarit ovat kutakuinkin sata viime vuotta – Kemal Atatürkin ajoista 1920-luvulta saakka – olleet napit vastakkain islamistisesti orientoituneiden puolueiden kanssa.

– Turkki on eräänlainen sotilaallinen puskuri idän ja lännen välissä, Nato-maa. Samalla se on puskuri myös islamin vaikutusta vastaan. Tämä on sopinut Yhdysvaltain ja yleisemminkin lännen intresseihin.

– Turkissa oli 1900-luvulla useita sotilasvallankaappauksia, joilla maan hallinto palautettiin sekularismin tielle, irti vahvasta uskonnollisesta ohjauksesta. Kyse oli eräänlaisista "korjausliikkeistä". Sen lisäksi valtiosääntötuomioistuin on ollut yksi kemalismin linnake.

– Vielä niinkin myöhään kuin vuonna 1997 Turkin asevoimat puuttui aktiivisesti maan poliittiseen tilanteeseen pysäyttääkseen samankaltaisen islamilaisesti suuntautuneen yhteiskunnallisen liikkeen kuin mitä tämä nykyinen hallitus ja presidentti Erdoğan edustaa.

Martin Scheinin on kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori. Hänen työpaikkanaan on Eurooppalainen yliopistollinen instituutti, EUI, Firenzessä.