Aleppon piiritys Syyriassa tiivistyy, huoli yli 300 000 siviilin kohtalosta kasvaa

Syyrian toiseksi suurimmassa kaupungissa Aleppossa elää yli 300 000 siviiliä loukussa pelon, nälän ja puutteen keskellä, kun viikkojen ajan jatkuneiden kovien taistelujen jälkeen Syyrian hallituksen joukot ovat vallanneet myös kaupunkiin kulkevan tärkeän huoltotien.

Ulkomaat
Aleppon kapinallisalueella siivottiin pommitusten jälkiä huhtikuussa.
Aleppon kapinallisalueella siivottiin pommitusten jälkiä huhtikuussa.Zouhir Al Shimale / EPA

YK:n apua Syyriassa koordinoiva OCHA on vahvistanut tiedon kapinallisten hallussa olevan kaupungin itäosan täydellisestä piirityksestä. Piirityksen yhteydessä tärkeä huoltoväylä Castello Road on kokonaan suljettu. Armeija on asettanut turvakseen tielle myös hiekkasäkkejä.

Näin ollen elintärkeää humanitaarista apua Aleppoon ei voida toimittaa.

OCHA:n mukaan tilanne kaupungissa on erityisen huolestuttava, koska alueella asuu satojatuhansia siviilejä. Heille ei ole voitu toimittaa lainkaan humanitaarista apua 7. heinäkuuta jälkeen.

Aleppo on ollut sotatilassa siitä lähtien, kun kapinalliset ottivat kaupungin haltuunsa kesällä 2012.

Järjestö pelkää, että vastaavanlaisia vaaratilanteita nähdään myös muualla Syyriassa.

YK:n mukaan jopa lähes 600 000 siviiliä elää tällä hetkellä piiritettyinä.

Sunnuntain taisteluissa kuoli siviilejäkin

Tarkkailijoiden mukaan Syyrian ilmaiskuissa kapinallisten alueille ja taisteluissa kuoli sunnuntaina ainakin 28 siviiliä, joista osa oli lapsia. Sunnuntain taisteluissa kerrotaan myös 16 kapinallisen kerrotaan kuolleen Castello Roadin ympäristössä. Syyrian armeijan tappioita ei ole kerrottu.

Aleppo on jakautunut kahteen osaan, jonka länsipuolta hallitsee Syyrian armeija ja iitäpuolta kontrolloivat kapinalliset.

Syyrian konfliktissä on maaliskuun 2011 jälkeen kuollut jo yli 280 000 ihmistä ja miljoonat ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

YK:n Syyrian lähettiläs Staffan de Mistura on vaatinut Yhdysvaltain ja Venäjän rauhanneuvottelujen jatkamista Syyrian tilanteesta ensi kuussa.

Perjantaina Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoivat sopineensa "konkreettisista toimista" tulitauon aikaansaamiseksi, mutta he eivät antaneet yksityiskohtia neuvottelun sisällöstä.

Lähteet: AFP, Reuters