1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Yle Clevelandissa: Poliisijohto ehdottaa aseenkantorajoituksia puoluekokouksen ajaksi

Yhdysvaltain republikaanien puoluekokous alkaa tänään maanantaina illalla Suomen aikaa Clevelandissa Ohiossa. Kolmen poliisin surma kokouksen aattona Louisianassa on saanut puoluekokouskaupungin miettimään vapaan asepolitiikan kiristämistä kokouksen ajaksi.

USA:n presidentinvaali
Republikaanien puoluekokoushalli.
Clevelandin Quicken Loans Arena toimii republikaanien puoluekokouksen pitopaikkana. Arena on Pohjois-Amerikan koripalloliigan NBA:n mestaruuden tänä kesänä voittaneen Cleveland Cavaliersin kotihalli.Tannen Maury / EPA

Republikaanien puoluekokous käynnistyy täällä Clevelandissa illansuussa Suomen aikaa valtaisien turvatoimien sävyttämänä.

Kolmen poliisin kuolema ampumavälikohtauksessa aivan kokouksen alla on kiristänyt tilannetta lisää.

Runsas viikko sitten Dallasissa viisi poliisia kuoli salamurhaajien hyökkäyksessä Dallasissa, ja tänä vuonna on Yhdysvalloissa surmattu jo 29 poliisia heidän ollessaan virantoimituksessa.

400 000 asukkaan Cleveland on enemmistöltään musta kaupunki, yli 50 prosenttia kaupungin asukkaista on afroamerikkalaisia.

Poliisiväkivaltaa vastaan osoitettiin täällä mieltä vuosi sitten, kun kaksi aseetonta mustaa takaa-ajotilanteessa ampuneet poliisit vapautettiin syytteistä.

Kaksi poliisia portilla.
Republikaanien puoluekokouksen lehdistökeskus on ympäröity teräsaidalla, turvallisuudesta vastaa Yhdysvaltain Salainen palvelu.Reijo Lindroos / Yle

Turvajärjestelyt kuin sotilastukikohdassa

Clevelandin puoluekokouksen pitopaikka on nyt kovien turvallisuustoimien kohde.

Puoluekokousareena ja lehdistökeskuksena toimiva kokouskeskus on eristetty turva-aidoilla ja betoniporsailla, tänne ei ole asiaa kuin virallisen kulkukortin omaavilla.

Niin kutsutulla kovan turvallisuuden alueella vastuu on Yhdysvaltain Salaisella palvelulla.

Kokouspaikka ja lehdistökeskus muistuttavat sotilaskohdetta, jonne pääsee vain tiukan tarkastuksen jälkeen.

Kovan turvallisuuden saartorenkaan lisäksi koko Clevelandin ydinkeskusta on ”tapahtumavyöhykettä”, jossa liikkuminen autoilla on tehty hankalaksi.

Kuorma-auto kadulla.
Järeä aura-auto estää pääsyn ajoneuvoilta Clevelandin keskusaukiolle.Reijo Lindroos / Yle

Kaupungin keskusaukiolle ajamisen estää massiivinen lumiaurakalusto, jonka läpi ei pääse järeämmälläkään kulkuneuvolla.

Kymmenet kansalaisjärjestöt ovat saaneet luvan järjestää mielenosoituksia puoluekokouksen aikana.

Kaupungin keskustan pääkatu, parkkialueet ja puistot muuttuvat kokouksen ajaksi paraatialueeksi, jossa mieltä osoitetaan mitä erilaisimpien asioiden tiimoilta.

Mukaan on varmasti tunkemassa myös anarkistisia ryhmiä, joiden ainoa tavoite on saada kaaos aikaan puoluekokouksen aikana.

Ohion osavaltion lainsäädäntö sallii ihmisten liikkumisen yleisillä paikoilla asein varustautuneena, jos henkilöllä on asianmukainen lupa aseeseensa.

Clevelandin poliisipäällikkö vetosi kuitenkin illalla, Louisianan poliisimurhien jälkeen, Ohion kuvernööriin, että puoluekokouksen ajaksi kiellettäisiin aseistautuneena esiintyminen Clevelandin keskustassa.

Presidenttikisassakin mukana ollut kuvernööri John Kasich sanoi, että hänellä ei lain mukaan ole oikeus puuttua kansalaisten aseenkantoon.

Rakennelmia.
Amerikkalainen tv-yhtiö NBC on rakentanut täysimittaisen uutisstudion kadulle Clevelandin keskustaan.Reijo Lindroos / Yle

Mediayhtiöt panostavat voimalla puoluekokouksiin

Republikaanien puoluekokous kokoaa Clevelandiin 50 000 osallistujaa, ja heistä 15 000 on median edustajia.

Suuret amerikkalaiset tv-yhtiöt siirtävät uutislähetyksiensä teon koko puoluekokouksen ajaksi kokouskaupunkiin.

Raskas tuotantokoneisto on kuljetettu New Yorkista ja Washingtonista täksi viikoksi Clevelandiin.

Ensi viikko ollaan demokraattien puoluekokouksen Philadelphiassa.

Lue seuraavaksi