Baton Rougen poliisiampuja tunnistettiin – toimi ilmeisesti yksin

Louisianan pääkaupungissa Baton Rougessa kolme poliisia kiväärillä ampunut mies oli palvellut Irakin sodassa. Hänen motiiveistaan ei ole kerrottu.

Ulkomaat
Baton Rouge kartalla.
Yle Uutisgrafiikka

Louisianan Baton Rougessa kolme poliisia ampunut mies oli Irakin sodan veteraani, uutistoimistot kertovat viranomaislähteisiin viitaten.

Mustaihoisen ampujan nimi on AP:n ja Reutersin mukaan Gavin Long. Hän on kotoisin Kansas Citystä Missourista ja palvellut merijalkaväessä Irakissa. Sunnuntaina 29 vuotta täyttänyt Long oli merijalkaväessä 2005–2010.

Viranomaiset eivät ole antaneet toistaiseksi mitään tietoa ampujan mahdollisesta motiivista. Myöskään viimeisen poliisiampujan yhteyttä viimeaikaisiin levottomuuksiin eri puolilla Yhdysvaltoja ja aikaisempiin poliisien ampumisiin ei ole tietoa.

Long tappoi sunnuntaina noin yhdeksältä paikallista aikaa Baton Rougessa kaksi poliisia ja yhden apulaissheriffin. Lisäksi kolme poliisia haavoittui tulitaistelussa, jossa epäilty ammuttiin.

Tulitaistelussa kuolleista poliiseista toinen oli 32-vuotias ja hän oli ollut poliisina 10 vuotta. Toinen oli puolestaan 41-vuotias ja hän oli ollut vasta alle vuoden poliisina. Apulaissheriffi oli 45-vuotias.

Kolme poliisia ammuttiin Louisianan pääkaupungissa Baton Rougessa.
Baton Rougen poliisi vartiossa sairaalan edustalla kolmen virkatoverinsa ampumisen jälkeen.EPA/Dan Anderson

Viranomaiset ovat vielä epävarmoja siitä, saiko ampuja mahdollista apua muilta. Kaksi ihmistä pidätettiin ampumien jälkeen läheisessä Addisin kaupungissa. Nämä henkilöt päästettiin myöhemmin vapaaksi.

Yksi haavoittuneista poliiseista on kriittisessä tilassa.

Ampuminen tapahtui noin kilometrin päässä Baton Rougen poliisiasemalta, jonka edustalta pidätettiin tässä kuussa 200 mielenosoittajaa.

Mielenosoittajat protestoivat 37-vuotiaan mustaihoisen Alton Sterlingin ampumista. Poliisi ampui heinäkuun alussa pidätyksen yhteydessä maahan painetun Sterlingin kuoliaaksi.

Obama vetosi yhtenäisyyteen

Presidentti Obama tuomitsi Louisianassa tapahtuneen hyökkäyksen poliiseja kohtaan. Hän vetosi amerikkalaisiin, että he keskittyisivät puhein ja toimin asioihin, jotka yhdistävät maata kuin jakavat sitä.

– On selvä, että mikään ei oikeuta väkivaltaan lainviranomaisia kohtaan, Obama sanoi lausunnossaan.

Louisianan kuvernööri John Bel Edwards kuvasi ampumista "hirvittäväksi hyökkäykseksi, johon sanat eivät riitä".

– Yksinkertaisesti väkivallalle ei ole tilaa. Tämä ei auta ketään; se ei edistä keskustelua väärästä tai oikeasta. Se on todella epäoikeudenmukaista, kuvernööri totesi lehdistötilaisuudessa.

Huoli turvallisuudesta kasvaa puoluekokousten alla

Poliisien ampumiset Dallasissa ja Baton Rougessa ovat herättäneet huolta lähiviikkojen puoluekokousten turvallisuustoimista. Republikaanien puoluekokous on tällä viikolla Clevelandissa ja ensi viikolla demokraatit kokoontuvat Philadelphiassa.

– Vaadimme lakia ja järjestystä, Trump viestitti Facebookissaan sunnuntaina iltapäivällä.

Clevelandin poliisijohto kehotti Ohion kuvernööriä John Kasichia lainmuutokseen, joka kieltäisi aseiden kantamisen tilapäisesti julkisilla paikoilla republikaanien puoluekokouksen aikana.

Kasichin tiedottaja kertoi, ettei kuvernöörillä ole valtaa lainmuutokseen.

Lisäys kello 4.00: Longin ikä ja sotapalvelus Irakissa.

Korjaus kello 6.39: Long palveli merijalkaväessä, ei laivastossa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters