Kiinaan luovutettiin ensimmäinen talousrikollinen Etelä-Amerikasta

Huang Haiyong oli myynyt Kiinan tulliviranomaisten mukaan 107 000 tonnia salakuljetettua soijaöljyä ja välttänyt maksamasta veroja vuosina 1996-98 kaikkiaan yli miljardi dollaria.

Ulkomaat
Kiinalaisviranomaiset tuhoavat takavarikoituja väärennettyjä lääkkeitä syyskuussa 2010.
Kiinalaisviranomaiset tuhoavat 34 miljoonan euron arvosta väärennettyjä lääkkeitä syyskuussa 2010. STR / EPA

Huang ja hänen kaksi liikekumppaniaan lensivät Yhdysvaltoihin vuonna 1998. Interpol etsintäkuulutti 2001 maailmanlaajuisesti Huangin Kiinan vaatimuksesta.

Interpol pidätti Huangin lopulta Perussa vuonna 2008. Häntä ei voitu heti luovuttaa Kiinaan.

Huang vastusti Kiinaan palauttamista vedoten mahdolliseen tuomioonsa; kuolemanrangaistukseen ja kidutukseen. Neuvottelut Huangin luovuttamisesta Kiinaan kestivät kaikkiaan kahdeksan vuotta.

Kiina otti kaiken propaganhyödyn luovutuksesta.

Kiinan tullin nettisivustolla julkaistiin valokuvia, kuinka Huang kuljetetaan poliisisaattueessa.

Reuters ei saanut Huangilta kommenttia.

– Tämä tapaus kuvastaa tullin asennetta karkulaisiin ja siihen, että heitä jahdataan loppuun saakka. Ei ole väliä, minne epäillyt pakenevat, heidät saadaan lopulta kiinni ja tuodaan rangaistaviksi, tullin tiedotteessa todetaan.

Huangin palautus liittyy Kiinassa käynnissä olevaan tehokampanjaan myös maan ulkopuolella tapahtuviin väärinkäytöksiin. Kiina onkin palauttanut ulkomailta yli 600 virkamiestä operaatio Kettujahdin merkeissä.

Kiina on ajanut luovutussopimuksia eri maiden kanssa, mutta länsimaat ovat olleet haluttomia auttamaan Kiinaa maan huonon maineen vuoksi.

Pidätettyjä pahoinpidellään ja kohdellaan huonosti, eivätkä oikeudenkäynnit Kiinassa herätä lansimaissa luottamusta.

Lähteet: Reuters