Ruokaharrastajat matkaavat keskelle korpea herkuttelemaan

Kustavissa järjestetään jo viidettä kesää Pop up -ravintola, joka kerää ruokaharrastajia neljän ruokalajin ääreen. Viiden kesäisen viikon ajan keittiössä hääräävät huippukokit.

ilmiöt
Gourmet-annos
Minna Rosvall / Yle

Islantilainen keittiömestari Sigurdur Haraldsson on saapunut Kustaviin. Hän työskentelee tarmokkaasti kustavilaisessa keittiössä. Välillä hän pyörähtää ulos grillin ääreen. Siellä paahtuvat alkupaloiksi tarkoitetut leivät. Ravintolasalin puolella tunnelma on leppoisa. Kesälomalla olevat asiakkaat siemailevat alkujuomiaan ja vaihtavat kuulumisia.

Kustavin Kipinä, jossa ravintola toimii, on tapahtumakeskus. Rakennuksessa järjestetään erilaisia kursseja ja ravintolatilassa on esillä myös taidetta. Talon isäntä Pekka Kuru kertoo, että kesäravintola kerää Kustaviin yli 1 000 vierasta viiden viikon aikana.

Ihanaa – lihassa suolakin on kohdallaan

Kun ravintolan asiakkaat saavat eteensä annoksia, alkaa kulinaristinen keskustelu. Jotkut ottavat myös kännykän esiin ja nappaavat annoksestaan kuvan. Paistinkääntäjien aluevouti, turkulainen Turkka Oiva, maistelee pääruokaa.

Ruokaharrastajia koolla Kustavissa.
Ruokaharrastajia koolla Kustavissa.Minna Rosvall / Yle

– Ihanaa, maistoin jo kateenkorvaa. Nyt on vuorossa naudan file. Todella mureaa lihaa, suolakin on kohdallaan, maistelee Oiva.

Todella mureaa lihaa, suolakin on kohdallaan.

Turkka Oiva

Islanti on ollut kovasti suosittu maan jalkapallomenestyksen vuoksi. Mutta maistuuko Islanti annoksessa?

– Kyllä tässä maistuu Islanti. Olemme vaimoni kanssa käyneet Islannissa kaksi kertaa ja voin sanoa, että maistuu, vakuuttaa Oiva.

Islantilaiskokilla jo toinen vierailu Kustavissa

Islantilainen keittiömestari Sigurdur Haraldsson kokkaa Kustavissa jo toista kertaa. Hän on tyytyväinen tapahtuman tunnelmaan ja halusi uusia parin vuoden takaisen vierailunsa.

Kokki Sigurdur Haraldsson kokosi annoksia myös ravintolasalissa.
Kokki Sigurdur Haraldsson kokosi annoksia myös ravintolasalissa.Minna Rosvall / Yle

– On mukavaa ja kiinnostavaa työskennellä suomalaisten tuotteiden kanssa. Yritän käyttää erilaisia raaka-aineita kuin kotona, mutta tehdä annokset samalla tyylillä ja tekniikalla, kertoo Haraldsson.

Kokki lennättää ruokailijoiden eteen muun muassa siikaa, kampasimpukkaa ja vasikan kateenkorvaa. Jälkiruoka koostuu punajuuresta, raparperista ja vuohenjuustosta.

– Tunnelma on rentoutunut. Ihmiset nauttivat lomastaan ja tulevat maalle syömään. Kommentit ensimmäisestä kattauksesta ovat olleet mahtavia, naurahtaa Haraldsson ja kiitää juoksujalkaa keittiöön. Hän valmistaa työryhmänsä kanssa saman ruokalistan samana päivänä kolmeen kertaan.

Pohjoismainen ruoka on kuumin trendi

Kipinä-talon isäntä Pekka Kuru kertoo, että kokkeja kannustetaan käyttämään saaristoluonnon omia antimia. Kuru muistuttaa, että se sopii kesäravintolaan hyvin.

On mukavaa ja kiinnostavaa työskennellä suomalaisten tuotteiden kanssa.

Sigurdur Haraldsson

– Tämä on kaikkein hienoin aika. Nyt ovat ensimmäiset sienet tulleet ja puutarhamarjat ja metsämarjat ovat kypsyneet. Mustikka ja vihannekset saadaan käyttöön. Lisäksi käytetään kukkia ja yrttejä, kertoo Kuru.

Saariston makuja pääsevät maistelemaan myös ulkomaalaiset, sillä tänä kesänä matkailijoita on saapunut tähän ravintolaan muun muassa Yhdysvalloista, Espanjasta ja Saksasta.

Alkuruoka-annoksessa oli muun muassa siikaa.
Alkuruoka-annoksessa oli muun muassa siikaa.Minna Rosvall / Yle
Jälkiruoka-annos
Jälkiruoka koostui punajuuresta, vuohenjuustosta ja raparperista.Minna Rosvall / Yle

Kurun mukaan huippukokit tuovat väkeä ravintoloihin edelleen. Yhteisen aterian merkitys ja arvostus ruokaa kohtaan ovat kasvussa. Koko ravintolahenkilökunnan intohimo ja ammattitaito nostavat ravintoloiden tasoa. Tämä on tehnyt muun muassa Turun ravintoloita ja saaristoa vetovoimaiseksi ruokamatkailukohteeksi.

– Kovimmat kokit tulevat Pohjoismaista. Suomesta, Tanskasta, Norjasta, Islannista. Suomalaiset tulevat varmasti menestymään tulevina vuosina. En epäile pätkääkään. On nuoria, lahjakkaita kokkeja, jotka tekevät lujasti töitä. Menestystä tulee kansainvälisessä yhteistyössä, verkostossa ja kilpailuissa, pohtii Kuru.

Kuumin ruokatrendi on lähellä.

– Kyllä pohjoismainen ruoka on tällä hetkellä kovassa arvossa – puhtaat raaka-aineet, se yksikertaisuus. Siihen tulee varmaan twistejä avotulen käyttämisestä, kertoo Kuru.