Terrorismitutkija: Euroopassa on nyt enemmän tilaa terroritoiminnan suunnittelulle

Ranskassa on surtu nyt kolme päivää Nizzan iskun uhreja. Ainakin 84 ihmistä sai surmansa, kun kuorma-auto ajoi väkijoukkoon viime viikolla torstain ja perjantain välisenä yönä. Terroristijärjestö Isis on kutsunut iskun tekijää "sotilaakseen", mutta ei ole esittänyt todisteita asiasta.

Ulkomaat
Leena Malkki
Erkki Vihtonen kertoi aamu-tv:ssä kuulumisia Nizzasta. Terrorismiasiantuntija Leena Malkki arvioi länsimaiden kykyä ennakoida ja estää tulevia iskuja. Malkki oli vieraana sekä Ylen aamu-tv:ssä että Yle Radio 1:n Ykkösaamun vieraana.

Ranskan Nizzassa tapahtui viime viikon loppupuolella isku, kun tunisialaislähtöinen mies ajoi rantabulevardilla väkijoukkoon.

Tekijän kytköksistä terroristijärjestö Isikseen ei toistaiseksi ole vahvistunutta tietoa, vaikka Isis on juhlinut teolla ja kutsunut tekijää "sotilaakseen".

Terrorismitutkija Leena Malkin mukaan terrorismi on Euroopassa nyt isompi ongelma kuin se on vähään aikaan ollut.

– On syntynyt tilanne, jossa Euroopassa on enemmän tilaa terroritoiminnan suunnittelulle kuin mitä 2000-luvun aikana on ollut, Malkki sanoo.

Yksittäisen henkilön teot ovat olleet uhka, jota Euroopassa on pidetty suurimpana ennen tätä vierastaistelijailmiötä.

terrorismitutkija Leena Malkki

Malkin mukaan Nizzan isku ei kuitenkaan tämänhetkisten tietojen valossa itsessään osoita terroritoiminnan liikkumatilan kasvusta.

– Vaikuttaa tämänhetkisten tietojen perusteella siltä, että kyseessä on isku, joka ei vaadi laajempaa suunnittelua toisin kuin esimerkiksi Pariisin isku viime marraskuussa vaati, Malkki sanoo.

Toistaiseksi Nizzan iskun ja terroristijärjestö Isiksen väliltä ei ole löytynyt vedenpitäviä todisteita.

Malkki pitää kuitenkin huolestuttavana, että Isis pystyy sanomallaan edelleen inspiroimaan yksittäisiä henkilöitä tai pieniä porukoita.

Onko taustalla nopea radikalisoituminen?

Tutkijat ovat tähän mennessä pohtineet, johtuiko Nizzan isku tekijän nopeasta radikalisoitumisesta. Myös ranskalaispoliitikot ovat sanoneet, että iskun tekijä olisi nopeasti radikalisoitunut.

Malkki muistuttaa, että toistaiseksi ei ole tullut ilmi mitään seikkoja, jotka osoittaisivat Nizzan iskun tekijän olleen ideologisesti tai uskonnollisesti radikalisoitunut ainakaan pidempään.

– On sellainen oletus, että tällaisen tehdäkseen pitäisi olla radikalisoitunut, Malkki sanoo.

Henkilön taustoja tutkitaan parhaillaan. Toistaiseksi tiedetään, että iskun tekijä Lahouaiej-Bouhlel oli poliisin tiedossa väkivaltaisuuden ja varkauksien takia.

Malkin mukaan tällaisen taustan omaava henkilö ei olennaisesti taustaltaan eroa henkilöistä, jotka toimivat osana järjestäytyneitä järjestöjä.

– Kyseessä ei välttämättä ole uudentyyppinen toimija. Yksittäisen henkilön teot ovat olleet uhka, jota Euroopassa on pidetty suurimpana ennen tätä vierastaistelijailmiötä, Malkki kertoo.

Terroristijärjestö Isis on kutsunut Lahouaiej-Bouhlelia "sotilaakseen", mutta ei ole esittänyt mitään todisteita asiasta.