Avustusjärjestö: Maailman talousmahdit ottavat vastaan alle yhdeksän prosenttia pakolaisista

Maailman kuudessa rikkaimmassa maassa asui viime vuonna yhteensä 2,1 miljoonaa pakolaista ja turvapaikanhakijaa, Oxfam-järjestö sanoo.

Ulkomaat
Aikuisia ja lapsia istuu maassa puun varjossa.
Pakolaisia YK:n pakolaisleirillä Etelä-Sudanin Jubassa 11. heinäkuuta.Beatrice Mategwa / EPA

Alle yhdeksän prosenttia maailman pakolaisista ja turvapaikanhakijoista elää rikkaimmissa maissa, jotka muodostavat yli puolet maailmantaloudesta, kertoo avustusjärjestö Oxfam (siirryt toiseen palveluun) maanantaina julkaistussa raportissaan.

Maat ovat Yhdysvallat, Kiina, Japani, Britannia, Ranska ja Saksa. Niistä Saksa on viime aikoina ottanut vastaan paljon enemmän pakolaisia kuin muut. Vauraimmissa maissa oli viime vuonna yhteensä 2,1 miljoonaa pakolaista ja turvapaikanhakijaa, Oxfam kertoo.

– Rikkaimpien maiden täytyy olla osa ratkaisua ja tehdä osuutensa suojelemalla ja ottamalla vastaan enemmän pakolaisia, Oxfamin toimitusjohtaja Winnie Byanyima sanoo tiedotteessa.

Oxfamin laskelmien mukaan yli 50 prosenttia pakolaisista ja turvapaikanhakijoista eli Jordaniassa, Turkissa, Pakistanissa, Libanonissa, Etelä-Afrikassa ja palestiinalaisalueella. Näiden maiden osuus maailmantaloudesta on alle kaksi prosenttia.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) yhteensä 65,3 miljoonaa ihmistä eli viime vuonna paossa kodeistaan sodan, vainon, väkivaltaisuuksien tai ihmisoikeusloukkausten vuoksi. Määrä oli kasvanut lähes kuudella miljoonalla edellisvuodesta.

Suurin osa kotinsa jättäneistä oli sisäisinä pakolaisina kotimaassaan. YK:n rekisteröimiä, maansa jättäneitä pakolaisia oli 21,3 miljoonaa ja turvapaikanhakijoita 3,2 miljoonaa.