1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lähiruoka

Oman maakunnan ruuasta ollaan valmiita maksamaan enemmän – kunhan se on todella hyvää

Lähiruokabuumi on nyt kuumimmillaan, ja asiakkaat haluavat sitä myös kauppaketjujen hyllyiltä. Ylihintaa ei kuitenkaan haluta maksaa.

Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Omassa maakunnassa tuotettua ruokaa etsitään entistä enemmän myös kauppaketjujen kaupoista. Kuluttaja on valmis maksamaan omassa maakunnassa tuotetusta ruuasta hieman enemmän, mutta samalla siltä vaaditaan myös parempaa laatua.

– Kuluttajat eivät ole valmiita maksamaan ylihintaa, mutta jos tuotteessa ovat ominaisuudet kohdillaan, niin voidaan maksaa enemmän. Tuotteen täytyy olla jonkin verran parempi kuin vastaavan tavallisen tuotteen, toteaa K-kauppias Ilari Kontsas Jalasjärveltä.

Toistaiseksi kuljetusketjut ovat kaupan näkökulmasta suurin haaste lähiruuan saamiseksi hyllyihin kustannuksiltaan järkevästi ja niin, että elintarviketurvallisuus ei vaarannu.

Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Yksi onnistujista on kaksi henkilöä työllistävä lihajalostaja Maalahden Liha. Toimitusjohtaja Jouni Pajuluoma iloitsee siitä, että heidän tuotteensa ovat päätyneet laajasti paikallisten kauppojen hyllyihin. Mutta miten pieni toimija pystyy kilpailemaan isojen lihatalojen kanssa?

– Laadulla, Pajuluoma toteaa ykskantaan. Pajuluoma toivookin, että jos tuotteessa on jokin vika, esimerkiksi repeämä niin palautetta kannattaa antaa niin asiat pystyy korjaamaan.

Samaa mieltä on myös jalasjärveläinen asiakas Kirsti Ventelä, jolle maittaisivat erityisesti lähellä tuotetut vihannekset, liha ja kala.

– Totta kai, aina laatu korvaa määrän ja hyvä ruoka on tärkeää.

Kaiken kaikkiaan nyt voi puhua lähiruokabuumista.

– Ehkä itse vertaisin tätä samanlaiseen buumiin mikä oli kymmenen vuotta sitten luomuruuan ympärillä. Samalla lailla tämä on nyt todella tapetilla sekä kaupan että kuluttajien että median keskuudessa, kauppias Ilari Kontsas toteaa.