Tuoreet isovanhemmat hakeutuvat ensiapukursseille – näin toimit elvytystilanteessa

Ensiapukurssien suosio on Suomessa kiitettävällä tasolla. Esimerkiksi peruskurssin kurssitodistus on voimassa kolme vuotta ja se on pätevä kaikissa Euroopan maissa. Kurssille hakeutuvat pääsääntöisesti ihmiset työnsä puolesta, mutta myös esimerkiksi tuoreet isovanhemmat haluavat tietää, kuinka elvyttää.

Kotimaa
ensiapunukke
Anne-nukkea pumppaa myös vanhempi väki.Markus Heikkilä / Yle

Suomen Punaisen ristin ensiapukurssit täyttyvät näinä päivinä kävijöistä varsin kiitettävästi, kertoo SPR:n koulutussuunnittelija Päivi Piili.

– Kurssien suosio vaihtelee ajankohdittain jonkun verran. Ensiapukursseja tarvitaan työtä varten ja ne liittyvät monilla myös opiskeluihin. Laman aikaan oli pieni notkahdus, mutta nyt se on tasottunut ja kursseja menee oikein hyvin, Piili sanoo.

SPR:n kurssit ovat kaikille avoimia. Piili arvioi, että noin 70 prosenttia kurssilaisista koostuu heistä, jotka tarvitsevat kursseja työnsä puolesta. Hänen mukaansa myös harrastustoiminta sekä valveutuneiden ihmisten halu päivittää ensiaputietonsa tuo osallistujia kurssille.

– Siellä käy kaiken ikäiset ihmiset. Ajoittain tulee aktivoitumista määrätyssä elämänvaiheessa. Esimerkiksi, kun tulee ensimmäiset lastenlapset, niin monet isovanhemmat käyvät ensiapukurssin. He haluavat käydän kurssin siltä varalta, että jos lapsille sattuu jotakin silloin, kun ovat hoidossa. Aika monesti liittyy johonkin oman elämän vaiheeseen tämä kurssille hakeutuminen, Piili toteaa.

Ensiapuhjeita on viimeksi muutettu vuonna 2010. Viime vuonna ohjeita tarkennettiin, mutta niihin ei tehty muutoksia.

Noin viiden vuoden välein pidetään suuria kansainvälisiä elvytyskongresseja ja lisäksi tutkimustyötä tapahtuu jatkuvasti. Näihin perustuvat myös kaikki ensiapuohjeet.

– Yleensä on ollut aika laaja kansainvälinen tutkimuspohja eri toimintametodeihin ja niiden perusteella asiantuntijaryhmä sitten päätyy suosittamaan määrättyjä ohjeita ja esimerkiksi elvytysohjeet ovat sellaisia, joita kansainvälisesti tarkastellaan hyvin laajasti, Piili kertoo.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka