Hyppää sisältöön

"Me olemme ihan tavallinen ja tylsä perhe" – Uusi Mr. Gay Finland haluaa ottaa kantaa ja vaikuttaa

Mr. Gay Finland Marko Fali on huomannut, että homouteen suhtaudutaan hieman eri tavalla suurissa ja pienissä kaupungeissa. Kotikaupungissaan Kemissä hän ei ole koskaan kohdannut syrjintää.

Kuva: Karoliina Kemppainen / Yle

Tämän vuoden Pride-kulkueessa Marko Falilla oli aivan erityinen syy juhlatunnelmaan, sillä kahta päivää aiemmin hänet oli valittu Mr. Gay Finlandiksi.

– Totta kai olin ylpeänä kulkueessa, olihan se todella hienoa.

Kemiläislähtöiselle Falille voitto merkitsee tilaisuutta vaikuttaa. Hän ehti kypsytellä osallistumista muutaman vuoden ja koki nyt olevansa valmis.

– Uskallan nykyään ottaa paremmin kantaa asioihin. Suomessa seksuaalivähemmistöillä on asiat jo melko hyvin verrattuna muuhun maailmaan, itänaapurissakin on menty tosi paljon takapakkia. Silti on vielä paljon asioita, kuten translaki ja äitiyslaki, jotka pitäisi hoitaa ja käydä läpi. Itse haluaisin tuoda esille myös ikäihmisten seksuaalisuutta, Fali kertoo.

Ison kaupungin kupla

Tämän vuoden Mr. Gay Finland on koulutukseltaan lähihoitaja ja työskennellyt viitisen vuotta kotihoidossa. Viimeiset puolitoista vuotta hän on asunut ja työskennellyt Helsingissä, asuttuaan sitä ennen neljä vuotta Tampereella. Työn ohella Marko Falin elämään kuuluu puoliso ja tämän lapset. Sateenkaariperheen elämä onkin yksi teemoista, joiden puolesta Fali haluaa voittovuotensa aikana puhua.

Kun asioista ei tiedetä, niitä pelätään eikä niitä osata kohdata.

Marko Fali

– Kun asioista ei tiedetä, niitä pelätään eikä niitä osata kohdata. Itse haluan tuoda esille, että me olemme ihan tavallinen ja tylsä suomalainen perhe, niin kuin kaikki muutkin. Mutta tiedän myös sen, että yhteinen lapsi saisi meistä hirveän hyvät vanhemmat ja turvallisen ja rakastavan kodin.

Seksuaalivähemmistöihin liittyvien ennakkoluulojen suhteen Fali sanoo huomanneensa, että isossa kaupungissa tulee helposti elettyä vähän kuplassa.

– En minä Helsingissä ja Tampereella kohtaa sellaista, että homous olisi kenellekään ongelma. Vähän aikaa sitten olin Lahden Setan järjestämissä juhlissa, ja kun otin kuvia, minulle tultiin heti sanomaan, että ethän sinä laita niitä kuvia mihinkään. Osa juhlijoista ei halunnut kenenkään näkevän, että he olivat siellä bileissä. Silloin havahduin siihen, että muualla Suomessa ihmiset voivat jonkin verran pelätä olla oma itsensä.

Mukaan järjestöihin

Omasta kotikaupungistaan Kemistä Marko Falilla on vain hyvää sanottavaa.

– En ole ikinä kohdannut minkäänlaista syrjintää Kemissä. Kemiläisillä on oikeasti iso sydän. Ja omat kaverit ovat minulle tosi rakkaita, he ovat olleet aivan ihania, eikä kukaan ole koskaan tuominnut minua.

En ole ikinä kohdannut minkäänlaista syrjintää Kemissä.

Marko Fali

Fali kertoo, että hänelle itselleen oman homoseksuaalisuuden hyväksyminen kesti kauan. Lopulta hän kuitenkin tajusi, ettei ajan myötä alkaisikaan tykätä naisista, niin kuin pitkään uskoi.

Mr. Gay Finlandin tittelin myötä Fali haluaa olla mukana järjestöissä, jotka toimivat seksuaalivähemmistöjen asialla. Kotikaupungissakin ohjelmassa on tapaaminen Meri-Lapin Setan kanssa, jonka toimintaa Fali haluaisi olla tukemassa.

– Mutta aion myös nauttia lomasta, nähdä kavereita ja sukulaisia. Tälle viikolle on luvattu todella hyvää säätä, joten mikäs tässä on lomaillessa.