Suomalaisgolfari Ursula Wikström aikoo menestyä Riossa – zika-virus ei pelota

Moni golfin kärkipelaaja jää pois olympialaisista muun muassa zika-virusriskiin vedoten. Myös maakiintiön takia edestä jää kovempia pelaajia pois. Siksi Riossa on helpompi menestyä kuin normaalissa Major-kisassa, Ursula Wikström luonnehtii.

Kotimaa
Ursula Wikström.
Yle

Golfari Ursula Wikström odottaa kolmen viikon päästä alkavista olympialaisista mielenkiintoista matkaa, vaikka kisa hänen mielestään sinänsä onkin samanlainen kuin muutkin golf-kilpailut.

– On hienoa olla mukana joukkueessa, jollaisessa ei ole ikinä ennen ollut. Ihan innolla odotan, mitä se tuo tullessaan.

Kisaan on Ursula Wikströmin mukaan tuomassa suomalaisittain mielenkiintoa sekin, että maakiintiöiden takia edestä jää kovempia pelaajia pois.

– On siellä niin sanotusti helpompi menestyä kuin normaali Major-kisassa, Ursula Wikström luonnehtii.

Kenttään tutustumiseen riittävästi aikaa

Olympialaisia varten Rio de Janeiroon rakennettu golfkenttä ei ole Ursula Wikströmille tuttu.

– Sen verran olen kuullut, että se on links-tyylinen ja sijaitsee rannalla. Aika tuuliset olosuhteet varmaankin. Mutta paikan päällä sitten näkee, millaiset olosuhteet on pelata.

Aikaa tutustua kenttään on kuitenkin riittävästi.

– Kenttään tutustumiseen jää yleensäkin aikaa ne muutamat harjoituspäivät ennen kilpailua. Nyt menen paikalle aikaisemmin kuin yleensä, eli harjoitteluun ja kenttään tutustumiseen ja tuntuman hakuun jää aikaa, Wikström sanoo.

Wikström kertoo matkustavansa Rioon 10. elokuuta. Naisten osalta golfia pelataan 17.-20. elokuuta.

Golf-väki innoissaan olympialaisista

Golf on olympialajina nyt vasta kolmatta kertaa ja edellisistä kerroista on aikaa. Viimeksi golfia on olympialaisissa pelattu vuosina 1900 ja 1904.

– Lajille on tosi hieno juttu, että se on jälleen päässyt mukaan olympialaisiin. Tätä kautta laji tulee varmasti laajemman yleisön tietoisuuteen myös niissä maissa, joissa golfia ei paljoa pelata, Ursula Wikström tuumaa.

Myös suomalaisgolfari on innoissaan.

– Tietysti tämä on nyt aika uutta ja erikoista. Silloin viitisen vuotta sitten, kun tuli tietoon, että golf on mukana Riossa, niin silloin itselleni tuli sellainen olo, että ehdottomasti haluan olla siellä mukana ja menestyä siellä, Wikström muistelee.

Zika-viruksesta ei paniikkia

Zika-viruksen uhka on varjostanut valmistautumista Rion olympialaisiin.

Esimerkiksi moni golfin huippupelaaja on ilmoittanut, ettei osallistu olympialaisiin. Pois jäävät esimerkiksi maailmanlistan neljä parasta - Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth ja Rory McIlroy. Yhtenä syynä on mainittu zika-virus.

Ursula Wikströmiä virus ei pelota.

– Minä en yleensä ikinä panikoi tuon tyyppisistä asioista. Onhan sitä aina liikkeellä kaikenlaista, mutta en minä ole mitenkään zikaa pelännyt. Riossahan on talviaika, eikä tartuntavaaran pitäisi olla niin suuri kuin se voisi olla kesäaikana.

Kisoja Brittein saarilla

Ursula Wikström valmistautuu olympialaisiin kilpailemalla Euroopassa.

– Tällä viikolla kilpailen Skotlannissa. Naisten British Openiin sitten ensi viikolla pyrin pääsemään joko karsinnan kautta tai Skotlannin kisan tuloksen perusteella.

Ennen olympialaisiin lähtöä Ursula Wikströmillä on vähintään viikko aikaa olla kotona. Silloin ohjelmassa on treeniä ja lepoa ja valmistautumista Rioon.

– Kuluva kausi ei ole lähtenyt menemään ihan niin hyvin kuin olisin toivonut, mutta toiveikas kyllä olen.

Kovimmaksi kilpakumppaniksi Ursula nimeää maailmanlistan ykkösen, uusiseelantilaisen Lydia Kon.

– Hän on pelannut vakuuttavasti koko kauden, ja varmasti tulee olemaan kova olympialaisissakin, Suomen paras naisgolfari Ursula Wikström toteaa.