1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lemmikkieläimet

Lapin ainoalla pieneläintuhkaamolla jonoa Rovaniemellä

Lemmikkien tuhkaaminen yleistyy ja lemmikeille ostetaan myös omia hautapaikkoja. Kuolleen lemmikin omistaja voi valita yksilötuhkauksen ja saa tuhkat kotiinsa. Muistotuhkauksessa lemmikki poltetaan samassa poltossa muiden eläinruumiiden kanssa ja tuhkat lasketaan muistolehtoon.

lemmikkieläimet
Oskun hauta
Johanna Sarjas / Yle
Rovaniemen eläinkeskuksen omistaja Niina Rissanen
Pieneläinhoitaja Niina Rissanen järjestää silloin tällöin lemmikkien hautajaisia. Johanna Sarjas haastattelee. Kuvaus ja editointi: Antti Mikkola / Yle

Lapin ainoa pieneläintuhkaamo toimii Rovaniemellä. Rovaniemen eläinkeskuksen omistaja Niina Rissasen mukaan jonoja syntyy vaikka tuhkausuuni on päällä miltei joka päivä.

– Poltamme lemmikkien ruumiit siinä järjestyksessä kuin ne meille tulevat. Eläimet täytyy siis välillä pakastaa.

Yhä useampi myös haluaa haudata kuolleen lemmikkinsä hautausmaalle. Useimmissa Lapin kunnissa on pieneläinten hautausmaa. Rovaniemen kaupungin uusin hautausmaa on toiminut vuodesta 2009 lähtien Tavivaarassa.

Lemmikin viimeinen matka helpoksi

Moni lemmikki kuolee eläinlääkärin piikkiin. Lemmikin omistaja voi sopia samalla käynnillä tuhkaamisesta ja mahdollisesta hautaamisesta.

– Haluamme tehdä lemmikin menettäneille kaiken tarvittavan sopimisen ja järjestelyt mahdollisimman helpoksi. Jos eläin lopetetaan eläinlääkärissä voi asiakas jättää kuolleen lemmikin sinne. Haen ruumiin sieltä. Moni haluaa tuhkat toimitettavaksi kotiinsa, kertoo Rissanen.

Eläimen lopettaminen samoin kuin tuhkaamisen kustannus riippuu eläimen painosta, toimenpiteet maksavat maksavat muutamasta kymmenestä eurosta yli sataan euroon. Uurnien, muistolaattojen ja muiden myytävien muistoesineiden hinnat luonnollisesti vaihtelevat.

Seurakuntien hautapaikat vain ihmisille

Joskus ihmiset kyselevät seurakunnilta hautapaikkoja lemmikeille, mutta kirkon haudat ovat vain ihmisille.

- Raamattu ei sano mitään varmaa eläinten kohtalosta kuoleman jälkeen. Jumala on luonut koko luomakunnan, joten voimme ajatella, että ehkä taivaassa on sijansa myös eläimillä kuolemansa jälkeen, sanoo Rovaniemen seurakunnan kappalainen Tuomo Korteniemi.

Rakkaan lemmikin kuoleman kohdalla voi lukea vaikka Fransiskus Assisilaisen tekstejä, hänhän saarnasi linnuillekin.

Lemmikin voi haudata omaan pihaan

Lemmikin voi haudata vaikka omalle pihalle tai metsään maanomistajan luvalla. Myös kaupungissa kerrostaloyhtiön pihalle voi pienlemmikin haudata, mutta asiasta kannattaa sopia taloyhtiön kanssa.

Haudan tulee olla riittävän syvä, esimerkiksi iso koira pitää haudata vähintään metrin syvyyteen. Hautapaikan tulee läpäistä vettä eikä eläintä saa kääriä nestettä läpäisemättömään materiaaliin, esimerkiksi muovipussiin. Hautaa ei saa kaivaa liian lähelle kaivoa tai muuta vesilähdettä.

Lemmikin tuhkat voi ripotella luontoon. Tuhkausuunin lämpötila nousee 900 asteeseen, tuhka on puhdasta.

Lue seuraavaksi