1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kaupunkilaiset järjestävät rannoille K-50 -sinkkupiknikin, kirjailijatapaamisen ja naku-uintia

Helsingissä on viime vuosina vapautunut rannoilta runsaasti maata, kun satamia ja teollisuutta on siirtynyt muualle. Se mahdollistaa esimerkiksi Rantakesä-tapahtumat, jotka houkuttelevat meren äärelle.

kulttuuri
Auringosta nauttijoita Helsingin Kaivopuistossa tiistaina.
Jarno Kuusinen / AOP

Omaehtoisten tapahtumien Rantakesä on otettu kaupunkilaisten keskuudessa innostuneesti vastaan. _Rantakesässä _kuka tahansa saa järjestää yleisötapahtuman Helsingin rantaviivalla osoitetulla tapahtumapaikalla ilman hankalaa lupamenettelyä, vain ilmoittamalla siitä netissä.

– Selvästikin konsertit ovat suosituimpia, mutta tulossa on myös kirjallisuus- ja naku-uintitapahtumia, kertoo Yhteismaa ry:n tuottaja Tanja Jänicke.

Rannan tapahtumia käynnisteltiin jo viime kesänä, jolloin niitä ehdittiin järjestää kaikkiaan viitisentoista.

– Silloin oli ihania rapujuhlia ja tanssiaisia. Eli oikeastaan ne voivat olla ihan mitä vaan, Jänicke sanoo.

Tänä kesänä tapahtumia järjestetään arviolta noin 50, mitä voidaan pitää mukavana lukuna. Mitään huvilupia ei tarvitse erikseen hakea. Byrokratian viidakko rajoittuu yksinkertaisen nettilomakkeen (siirryt toiseen palveluun) täyttämiseen.

– Kansantajuiset säännöt ja ohjeet sitovat niin järjestäjiä kuin vieraita ja jos lupaa niitä noudattaa, niin siitä vaan järjestämään omaa unelmatapahtumaa!

Lähiviikkoina on tarjolla kansalaistapahtumaa Herttoniemenrannassa ja Ibiza-henkiseen house-musiikkiin keskittyvä Helsinki Beach Jam Pyhän Birgitan aukiolla Hernesaaren kainalossa. Kirjailijatapaamisessa harrastelijakirjailijat kohtaavat merellisissä tunnelmissa.

Rantakesä-kartta
Näissa paikoissa saa netissä ilmoittamalla järjestää oman tapahtumansa Helsingissä merenrannassa.Yle Uutisgrafiikka

130 kilometriä merenrantaa otetaan kaupunkilaisten käyttöön

Ensi kuussa Toukolan rantapuistossa pidettävä viisikymppisten sinkkupiknik lupaa vapaata yhdessäoloa, pienimuotoisia musiikkiesityksiä ja tanssia. Eiranrannan uimarannalla taas yritetään elokuussa naku-uinnin maailmanennätystä. Järjestäjä odottaa paikalle 800–1000 osallistujaa, sillä edellinen ennätys on 798.

Rantakesän tapahtumien ideana on hyödyntää Helsingin merellistä luonnetta ja ottaa rannat yleisön, siis kaikkien kaupunkilaisten, haltuun. Kekseliäistä ideoista saa lisäpisteitä runsaan kävijämäärän muodossa. Tarkoituksena kuitenkin olisi, että yleisömäärä rajoittuisi noin 200 henkeen.

Tapahtumat Helsingin parhailla rantapaikoilla eivät ole tarkoitettu kaupallisille toimijoille, mutta toisaalta sponsorin hankkiminen omaan tapahtumaan on sallittua.

Harvemmin tulee ajateltua, että Helsingissä on 130 kilometriä merenrantaa, josta pitkät pätkät on yleistä oleskelualuetta, toisin kuin monissa muissa maissa, missä kaupunkien rantoja kehystävät piikkilanka-aidat ja yksityisalue, pääsy kielletty -kyltit.

– Minulle tulee rannoista mieleen saaristo ja saaristosta illalliset. Toinen on tanssiaiset, ehkä haluaisin nähdä tänä kesänä vielä kuutamotanssiaiset, tuottaja Tanja Jänicke haaveilee.

Lue seuraavaksi