EU:n Mogherini: Turkki ei pääse jäseneksi, jos se palauttaa kuolemanrangaistuksen

Mogherini vaati Turkkia myös noudattamaan lakia vastatessaan epäonnistuneeseen vallankaappaukseen. Turkin hallinto on puhunut mahdollisuudesta palauttaa kuolemanrangaistus.

Turkki
EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja Federica Mogherini.
EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja Federica Mogherini.Stephanie Lecocq / EPA

Euroopan Unioni on muistuttanut Turkkia, että se on sitoutunut kuolemantuomiot kieltävään Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

– Mikään maa ei voi päästä EU:n jäsenmaaksi, jos se ottaa kuolemantuomion käyttöön, EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja Federica Mogherini sanoi.

Mogherini myös vaati, että Turkin hallituksen on kunnioitettava lakeja ja perusoikeuksia epäonnistuneeseen vallankaappaukseen vastatessaan.

– Me jaamme huolen siitä, mitä maassa tapahtuu tällä hetkellä, Mogherini sanoi ministeritapaamisen jälkeen.

Mogherini puhui toimittajille maanantaina sen jälkeen, kun hän ja Euroopan unionin ulkoministerit olivat tavanneet Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn Brysselissä.

Turkki on Euroopan neuvoston jäsen ja on allekirjoittanut Euroopan ihmisoikeussopimuksen lisäpöytäkirjan, joka kieltää kuolemanrangaistuksen.

Turkki väläyttänyt kuolemanrangaistusta

Mielenosoittajajoukot ovat Turkissa vaatineet toistuvasti kuolemantuomioita lauantaina epäonnistuneen vallankaappaushankkeen suunnittelijoille.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan on antanut ymmärtää, että Turkki saattaa ottaa kuolemanrangaistuksen käyttöön. Hän sanoi mielenosoituksessa (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina, ettei päätöstä siitä tule lykätä.

Maanantaina puheet olivat muuttuneet. Hieman Federica Mogherinin kommenttien jälkeen Turkin pääministeri Binali Yıldırım tiedotti, ettei kuolemanrangaistuksesta tule tehdä hätäistä päätöstä.

Turkki ei kuitenkaan voi hänen mukaansa jättää kansan tahtoa huomiotta.

Turkki poisti kuolemantuomion lainsäädännöstään vuonna 2004 osana Euroopan unionin ja Turkin lähentymisneuvotteluja. Edellisen kerran Turkissa pantiin kuolemantuomio täytäntöön vuonna 1984.

Lähteet: Reuters, AFP