Professori: Media käyttää liian löyhästi terrorismi-etuliitettä

Nizzan tapahtumat nimettiin tiedotusvälineissä nopeasti islamilaiseksi terrorismiksi. Määritelmään päädyttiin liiankin nopeasti ja epämääräisin perustein, arvioi tutkija.

media
Tuomo Melasuo
Klikkaa kuvaa ja kuuntele, mitä professori Tuomo Melasuo vastasi toimittaja Mari Vesanummen kysymyksiin Nizzan iskun määritelmästä.

Media leimasi perjantain Nizzan tapahtumat yleisesti terroristi-iskuksi. Näin asian määrittelisi myös rauhan- ja konfliktintutkija, joka kuitenkin näkee tilanteessa ongelmia.

– Annettaisiinko painoa mahdollisuudelle, että tässä oli ilmeisesti kysymys mieleltään sairaasta yksilöstä, professori Tuomo Melasuo Tampereen yliopistosta kysyy.

Kytkökset terroristijärjestöihin voivat olla professorin mukaan peruste terroristi-iskusta puhumiselle. Se ei kuitenkaan ole riittävä eikä suinkaan ainoa peruste määrittelylle.

– Usein ihmiset sanovat itse, että tekevät iskun taustajärjestön nimissä tai sen puolesta, Melasuo toteaa.

Poliittinen valinta

Tuomo Melasuo muistuttaa, ettei ole yhtenäistä mielipidettä siitä, mitä terrorismi on. Yksittäistä iskua on näin ollen hankala määritellä terrorismiksi.

Tässä täytyy ilmeisesti vain oppia elämään tällaisen epävarmuuden ja epämääräisyyden kanssa.

Tuomo Melasuo

– Tässä täytyy ilmeisesti vain oppia elämään tällaisen epävarmuuden ja epämääräisyyden kanssa, professori arvioi.

Rauhan- ja konfliktintutkija kehottaa huolellisuuteen ja itsekuriin sen suhteen, missä yhteydessä mitäkin termiä käytetään. On lopulta kulttuurinen ja poliittinen valinta, kenestä tehdään terroristi ja kenestä ei.

– Uutisoinnissa puhuttiin islamilaisesta terrorismista sen takia, että tekijä oli muslimi. Uskonto otettiin heti esiin tietämättä, oliko tämä henkilö mitenkään uskonnollinen, Tuomo Melasuo kommentoi.