Thai-poimijat saapuivat pohjoiseen - suurin osa vanhoja Lapin kävijöitä

Ensimmäiset thaimaalaiset marjanpoimijat ovat saapuneet Lapin metsiin. Rovaniemeläinen Polarica ja savukoskelainen Korvatunturin Marja tarjoavat tänä kesänä työtä yhteensä liki tuhannelle thai-poimijalle. Valtaosa on ollut Lapissa aiemminkin.

Thaimaa
thaimaalaiset marjanpoimijat Kemijärvellä
Lappiin saapuu tänä kesänä liki tuhat ulkomaalaista marjanpoimijaa. Thaimaalaisille Lappi on jo usealta vuodelta tuttu paikka.Esko Puikko / Yle

Kemijärvellä Lehtolan kylässä thaimaalaisten perinteinen leiripaikka on vanhalla koululla. Vuosien saatossa paikka on tullut tutuksi jo monelle thai-poimijalle. Tuttuja ovat myös ympäröivät maastot, tiet ja polut sekä marja-apajat kauempanakin.

Thaimaasta Polaricalle saapuu 571 poimijaa, joista viimeisetkin ovat perillä ensi lauantaihin mennessä.

Johtaja Jukka Kristo Polaricasta kertoo, että thaimaalaiset eivät tule tuntemattomaan maahan ja outoon työhön. Joukko on 80-prosenttisesti vanhoja Lapin kävijöitä. Rovaniemi, Pello, Ylitornio ja Kemijärvi ovat taas pääpaikat.

Polarica käyttää vuosittain kaikkiaan 22 miljoonaa kiloa marjoja, joista osan se ostaa ulkomailta. Kotimaan metsissä poiminnasta vastaavat thaimaalaiset.

Poimijat juuttuivat Istanbulin kentälle 

Savukoskelle suunnanneiden thaimaalaisten matkaan tuli yllättävä käänne. Turkin vallankaappausyritys viikonloppuna jumitti poimijat pariksi päiväksi Istanbulin lentoasemalle, kertoo Korvatunturin Marjan paikallisjohtaja Jari Huttunen. Joukko on nyt pääsemässä eteenpäin kohti Lappia.

Korvatunturin Marja työllistää 425 Thaimaasta saapuvaa poimijaa. Puhdistamo tavoittelee noin 2 miljoonan kilon metsämarjasaalista.