Poikkeuksellisten sateiden seuraus – keskipohjalaisilla pelloilla jylläävät nyt viljataudit

Keski-Pohjanmaan rannikkoa piiskanneet sateet ovat murskanneet viljelijöiden satotoiveet. Maanviljelijöiden tuskaa lisää se, että pelloille ei päästy sateiden takia tekemään torjuntaruiskutuksia, ja siksi taudit ovat varsinkin ohran ja vehnän vitsauksena. Muualla maassa tilanne ei ole yhtä synkkä, sillä poikkeuksellisen rankat sateet sattuivat melko pienelle alueelle länsirannikolla.

Sateinen sää
Maanviljelijä saappaineen märässä ohrapellossa.
Juha Kemppainen / Yle

Heinäkuussa Keski-Pohjanmaan rannikkoalueella satoi muutamassa päivässä koko kuukauden sademäärä, eivätkä sateet siihenkään loppuneet. Paikoin pellot ovat edelleen niin vettyneitä, ettei niille ole mitään asiaa.

Sinne (peltoon) jää kyllä kiinni, jos sinne ruiskun kanssa lähdetään.

kasvituotantoasiantuntija Jouni Huhtala

– Tässä aivan rannikolla satoi taas viikonloppuna. Justiin kävelin tuota omaa peltoa: vehnälle pitäisi vetää tautiaineet, mutta ei siellä pääse liikkumaan. Sinne jää kyllä kiinni, jos sinne ruiskun kanssa lähdetään. Paljon on vielä rikkakasvitorjuntojakin tekemättä, mutta ilmoille ei voi mitään, harmittelee ProAgria Keski-Pohjanmaan kasvituotantoasiantuntija Jouni Huhtala.

Pitkään jatkuneiden vesisateiden takia varsinkin viljapelloilla torjuntaruiskutukset jäivät tekemättä. Sen lisäksi vettynyt maa yhdessä lämpenevän sään kanssa on otollista maaperää taudeille. Se näkyy viljapelloilla.

Märän mullan peittämä ohran juuristo.
Hukkuneet ohran juuret.Juha Kemppainen / Yle

– Kun juuristo on koko ajan märkänä, niin siellä on tyvitauteja, ja jos sateet jatkuvat, punahomeen riski kasvaa. Minä justiin katoin omia peltoja, niin siellä on lehtilaikkutautia vehnässä, samoin kuin ohrassa.

-80-luvulla viljan vei halla, tänä kesänä sade

Taudit heikentävät vielä entisestään heikkoja sato-odotuksia. Satovahinkojen arvioidaankin nousevat Keski-Pohjanmaan rannikolla mittaviksi. Jouni Huhtalan mukaan viljelijälle kesä on ollut armoton.

– Viljelijän muistihan on aina lyhyt, mutta en muista kyllä näin sateista kesää minun urani aikana koskaan – ja näin suuria vahinkoja viljoilla. Joskus -80-luvulla halla vei aika paljon, mutta vedestä johtuvia, näin laajoja vahinkoja en muista.

En muista kyllä näin sateista kesää minun urani aikana koskaan.

Jouni Huhtala

Tänä vuonna vahingot jäävät paljolti viljelijöiden tappioksi, arvioi Huhtala.

– Enää ei ole valtion varoista maksettavaa satovahinkokorvausjärjestelmää, vaan nyt on jokaisen viljelijän pitänyt vakuuttaa sadon arvo vakuutusyhtiön kautta, ja niitä vakuutuksia ei ole kyllä kovin paljon otettu. Eli nämä vahingot kaatuvat viljelijöitten niskaan. Varmasti on käynyt selville, että viljelijöillä ei tälläkään hetkellä liika hyvin mene, että kyllä tämä tuskaa lisää.