Soinia tuuraa valtiosihteeri Samuli Virtanen EU:n Turkki- ja Nizza-kokouksessa

EU:n ulkoministerikokouksen aiheita ovat Nizzan isku, Turkin sotilasvallankaappausyritys ja Britannian EU-ero. Ulkoministeri Timo Soini ei osallistu kokoukseen. Ulkoasiainvaliokunnan Antti Kaikkosen mukaan valtiosihteerin pitää nyt riittää edustamaan Suomea.

politiikka
Samuli Virtanen
Samuli VirtanenYle

Brysselissä EU-maiden ulkoministerikokouksessa keskustellaan tänään poikkeuksellisista aiheista, kuten viime perjantaina yli 80 ihmisurhia vaatineesta iskusta Nizzassa, Turkin sotilasvallankaappauksen yrityksestä ja Britannian EU-erosta brexitistä, sekä kaikkien näiden seurauksista.

Suomen puolesta Brysselissä ei ole ulkoministeri vaan ulkoministeri Timo Soinia (ps.) edustaa ministerin vuosiloman ajan tämän valtiosihteeri Samuli Virtanen. Virtasen lisäksi paikalla on Suomesta EU-suurlähettiläs sekä virkamiehiä.

Valtiosihteeri toimii ministerien poliittisena avustajana yhden hallituskauden kerrallaan. Virtanen avustaa valtiosihteerinä perussuomalaisten koko ministeriryhmää. Valtiosihteeri toimii ministerien henkilökohtaisen luottamuksen varassa.

Soinia ei tavoitettu kommentoimaan järjestelyä, mutta valtioneuvoston julkaiseman vuosilomalistan (siirryt toiseen palveluun) mukaan ulkoministeri on lomalla 14. heinäkuuta ja 7. elokuuta välisen ajan.

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) ei ota kantaa, pitäisikö Soinin olla Brysselissä. Syvän huokauksen jälkeen Kaikkonen pohtii syytä ulkoministerin poissaoloon kokouksesta.

– Se on hänen valintansa ja hänellä on varmaan siihen painavat syyt. En tiedä, onko kyseessä lomasyy vai mikä este, mutta se on hänen ratkaisunsa tässä tilanteessa.

Kaikkonen huomauttaa, että Suomen ja monen muun EU-maan kesälomakuukaudet menevät ristiin, EU-maissa heinäkuu on työkuukausi ja elokuu lomakuukausi, Suomessa toisin päin.

– Sen [valtiosihteerin] nyt sitten pitää olla riittävä, Kaikkonen kommentoi Suomen panosta ulkoministerikokoukseen.