Uusi kalastuslaki sorsii Ylä-Lapin paikallisia vapakalastajia

Tuoretta kalastuslakia halutaan muuttaa Ylä-Lapissa. Inarin kunta ajaa paikkakuntalaisilta poistetun lohi- ja taimenjokien maksuttoman vapakalastusoikeuden palauttamista.

kalastus
Heikki Nikula kalastaa Juutuanjoella Inarissa heinäkuussa 2016.
Jarmo Honkanen / Yle

Uusi kalastuslaki poisti Ylä-Lapin kuntien asukkaiden maksuttoman kalastusoikeuden lohi- ja taimenjoista. Samalla ulkopaikkakuntalaiset saivat paikallisten lisäksi kalastonhoitomaksuun perustuvan oikeuden kalastaa vieheellä Ylä-Lapin järvissä. Paikallisille jäi maksuton oikeus verkkokalastukseen järvissä.

Ylä-Lapissa on halua palauttaa paikallisten oikeus vapakalastukseen virtavesissä, koska se on tärkeä viihtyvyystekijä EU:n harvimpaan asutussa osassa.

Inarin, Enontekiön ja Utsjoen kuntien asukkailla on ollut kauan oikeus kalastaa valtion kalastonhoitomaksulla ilman lisämaksuja Ylä-Lapin kolmen kunnan valtionvesissä.

Vuoden alusta uusi kalastuslaki poisti tämän paikkakuntalaisten kalastusoikeuden niistä virtavesistä joihin lohi tai taimen nousee. Paikallisten vapakalastajien näkökulmasta juuri nämä virtapaikat ovat halutuimpia pyyntipaikkoja.

Samalla kalastuslaki antoi jokaiselle kalastonhoitomaksun maksaneelle ihmiselle yleiskalastusoikeuden järviin. Se oikeuttaa kalastamaan myös Ylä-Lapin järvissä yhdellä vavalla kerrallaan.

Uudistus puskasta

Muutosta on perusteltu yhdenvertaisuudella eli ettei kansalaisia saa syrjiä asuinpaikan perusteella.

Inarin kunta haluaa lakiin paikkakuntalaisen oikeuden takaisin ja tukee Lapin kansanedustajien aloitetta asiassa.

– Varmaan suurin järkytys oli se, että tällainen muutos pääsi voisiko sanoa vahingossa tapahtumaan, huomaamatta niin kunnalta kuin kaikilta muiltakin päättäjiltä. Toivotaan että se pystytään korjaamaan ja oikeudet palauttamaan, sanoo Inarin kunnan hallintojohtaja Pentti Tarvainen.

Maksuton verkkokalastus säilyy

Kaikkia etuoikeuksia ei paikkakuntalaisilta sentään evätty. Kalastonhoitomaksun maksaneet Ylä-Lapin asukkaat saavat korvauksetta verkkolupia järviin kolmen kunnan alueella. Esimerkiksi utsjokelainen saa ilman lisämaksua luvan kalastaa Inarinjärvessä 20 verkolla ja inarilainen Utsjoen tunturijärvissä 5-15 verkolla.

Yhdenvertaisuusleikkaus kohdistuu vapakalastajiin. Inarilaiset joutuvat jonottamaan kiintiölupia taimenjokiinsa rovaniemeläisten ja helsinkiläisten kanssa. Kokeneella inarilaisella vapakalastajalla Heikki Nikulalla on rakentava muutosesitys.

– Kannattaisi ottaa mallia Norjasta tässäkin asiassa. Siellä paikallisilla on mahdollisuus ostaa esimerkiksi kotijokeensa kausilupa, joka maksaa esimerkiksi 50–100 euroa vuodessa, ulkopaikkakuntalaiset maksavat vähän enemmän ja Etelä-Norjasta tulevat vielä vähän enemmän. Kalastusharrastus on täällä voimavara myös sillä tavalla, että ihmiset haluavat muuttaa tänne asumaan, sanoo Heikki Nikula.