Tuoksuva lehmus huijaa kimalaisia – seurauksena pörriäisten joukkokuolema

Lehmuksen voimakas tuoksu houkuttelee kimalaisparvet juomaan mettä, jota ei puussa kuitenkaan juuri ole. Kimalaiset eivät syö itseään ähkyyn, vaan nääntyvät nälkään. Kimalaisten joukkokuolemat kuuluvat kesään, eivätkä tuhannet nälkään kuolleet hyönteiset horjuta kantaa.

luonto
Kuolleita kimalaisia maassa.
Timo Ikonen / Yle

Kimalaisten joukkokuolemat ihmetyttävät kesäaikaan ympäri Suomea. Lahdessa kuolleiden kimalaisten röykkiö on ollut lehmusten alla.

Hyönteistutkijoilla on kuolemista kaksi teoriaa. Aiemmin uskottiin, että kimalaiset kuolevat lehmuksen meden sisältämään tanniiniin. Uuden teorian mukaan kyse on kuitenkin nälkäkuolemasta.

Lehmuksen voimakas tuoksu houkuttelee kimalaisia erityisesti kaupungeissa, missä puu saattaa olla ainut meden lähde lähettyvillä. Tuoksu on voimakas, mutta mettä ei juuri ole. Kimalaiset kuolevat sokerin puutteeseen.

Kuolleita kimalaisia.
Mukkulassa lehmusten alle oli pökertynyt noin 15 kimalaista. Jukka Kinnunen

– Lehmus ja vaahtera ovat sellaisia, niillä on avoimet kukat ja ne tuottavat vain vähän mettä. Kimalaiset eivät hirveän montaa minuuttia lennä ilman sokeria. Niiltä loppuu bensa ja ne tippuvat maahan, sanoo Luonnontieteellisen museon intendentti Anders Albrecht.

Sokerivettä pökränneelle

Kimalaisten kanta on Albrechtin mukaan niin kestävä, että vaikka kimalaisia kuolisi tuhansia, niin kanta kestää. Erityisesti tänä kesänä kimalaisia on runsaasti.

– Kimalaisten kuolemat kuuluvat luonnon kiertokulkuun. Sokerivettä voi viedä tyrkylle lehmuksen alle jos haluaa, se auttaa osaa kimalaisista. Tosin nyt on se aika vuodesta, että osa kimalaisista on jo elämän ehtoopuolella muutenkin, eli silloin ei sokerivesi auta, sanoo hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun Ely-keskuksesta.