Ministeri Tiilikainen 7,5 miljoonan euron tukipaketista: Tärkeämpää saada markkinahinnat elpymään

Euroopan komissio esittää 500 miljoonan euron tukipakettia vaikeasta markkinatilanteesta kärsivälle maataloudelle. Tiilikaisen mukaan tärkeintä maidontuotannon kannalta on se, että markkinahinnat elpyvät. Hän toivoo maidontuotannon vähentämiseen suunnatun tuen auttavan tavoitteessa.

politiikka
Kimmo Tiilikainen
Kimmo TiilikainenAOP

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan 7,5 miljoonan euron EU-tukipaketilla, jonka Suomi on saamassa, voidaan helpottaa hieman maitoalan ahdinkoa.

– Kuitenkin suhteessa niihin menetyksiin, joita viljelijät ovat markkinahintojen romahtamisen kautta kokeneet, niin eihän se paljoa lämmitä. Siihen on toki mahdollista laittaa kansallisesti toinen puoli lisää ja sitten sillä on jo vähän enemmän merkitystä. Toki kaikki miljoonat ovat erittäin tervetulleita suomalaisille tiloille, hän sanoo Ylelle.

Euroopan komissio esitteli maanantaina uuden 500 miljoonan euron tukipaketin Euroopan maitomarkkinoiden vakauttamiseksi. Tukipaketista 350 miljoonaa euroa jaetaan jäsenmaille tilojen maksuvalmiusongelmien auttamiseen. Suomen osuus tästä on 7,5 miljoonaa euroa.

Tukipaketti mahdollistaa myös kansallisen lisärahoituksen myöntämisen sekä aikaistettujen ja korotettujen normaalien tukien ennakkomaksujen maksamisen.

– Arvioimme, että Suomessa tämä tarkoittaa sitä, että pystytään aikaistamaan joulukuulta lokakuulle maksuun noin 60 miljoonan tukisumma. Viljelijöillä on kova maksuvalmiusongelma, joten se helpottaa.

Tiilikaisen mukaan tärkeämpää maidontuotannon kannalta on kuitenkin se, että markkinahinnat saataisiin elpymään. Tukipaketista 150 miljoonaa euroa onkin tarkoitettu EU:n laajuiseksi tueksi maidontuotannon vähentämiseen.

– Jos tällä saadaan markkinoilla aikaan käänne, että tuottajahinnat alkavat nousta, se on paljon merkittävämpi juttu. Toivottavasti tuotannon rajoitus uuden välineen myötä toteutuu ja hinnat kääntyvät nousuun ja sitä kautta pikkuhiljaa maidontuotannon kannattavuus alkaa oieta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus