Yhdysvaltain Turkin-lähettiläs: Yhdysvaltain osallisuudessa vallankumousyritykseen ei mitään perää

Lisäksi suurlähettiläs sanoi, että Yhdysvallat on valmis harkitsemaan kaikkia luovutuspyyntöjä, mikäli ne täyttävät lailliset edellytykset Yhdysvalloissa.

Ulkomaat
Tankkeja Istanbulin kaduilla.
Tankkeja Istanbulin kaduilla.Reuters-TV

Yhdysvaltain Turkin-suurlähettiläs sanoo, että Yhdysvallat ei ole sekaantunut Turkin vallankaappausyritykseen. Suurlähettiläs John Bassin mukaan julkisesti esitetyissä väitteissä asiasta ei ole mitään perää.

Suurlähettiläs sanoo myös, ettei Yhdysvallat ole vaarantamassa Turkin turvallisuutta, kuten julkisuudessa on myös väitetty. John Bassin mukaan Yhdysvallat on valmis myös avustamaan vallankaappausyrityksen tutkinnassa.

Lisäksi hän sanoi, että Yhdysvallat on valmis harkitsemaan kaikkia luovutuspyyntöjä, mikäli ne täyttävät lailliset edellytykset Yhdysvalloissa. Turkki on syyttänyt vallankaappausyrityksestä Fethullah Güleniä, joka asuu maanpaossa Yhdysvalloissa.

Bass vakuuttaa, että Yhdysvallat on Turkin liittolainen ja tämä osoittautuu sillä, että se on sitoutunut avustamaan Turkkia.

Incirlikin tukikohtaa tutkitaan

Samaan aikaan Yhdysvaltain käyttämässä Incirlikin lentotukikohdassa kaksi syyttäjää ja poliisit ovat aloittaneet tutkinnat vallankaappausyrityksen vuoksi. Sunnuntaina tukikohdan turkkilaiskomentaja pidätettiin.

Tukikohdasta suoritettavat Isis-pommitukset keskeytettiin yli vuorokaudeksi, kun turkkilaisviranomaiset katkaisivat kaiken liikenteen tukikohdasta.

Incirlikin Nato-tukikohtaa käyttää pääasiassa Yhdysvallat ja Turkin ilmavoimat. Se on myös yksi kuudesta Naton ydinasetukikohdasta Euroopassa.

Lähteet: Reuters, AFP