H2Ö pistää pillit pussiin suosionsa huipulla – vaihtoehtoina olisi ollut karsia tai kaupallistua

Turun Ruissalossa järjestettävä H2Ö-vaihtoehtofestivaali keräsi viime kesänä 9000 kävijää. Tulevana viikonloppuna luvun odotetaan nousevan kymmeneentuhanteen. Järjestelyt ovat sujuneet paremmin kuin koskaan, mikä on festivaaliorganisaatiolle merkki jatkaa uusiin haasteisiin.

musiikki
H2Ö
H2Ö:n Veistämö kesällä 2015.Jussi Mankkinen / Yle

H2Ö:n järjestäjät yllättivät festarikansan ilmoittamalla, että järjestyksessään kolmas festivaali tulevana viikonloppuna jää viimeiseksi. Tapahtuman vastaavan tuottajan Tuomas Saran mukaan ajatus heräsi jo viime kesänä.

– Mietittiin, voivatko hommat enää edistyä. Oli tiedossa, että moni asia muuttuu, Sara sanoo.

Ruissalon telakka on paitsi idyllinen festivaalialue myös toimiva telakka. H2Ö:n pitäisi muuttua sitä mukaa, kun aluetta kehitetään entisestään. Pian paikalle pystytetään uusi halli ja vierasvenesatama. Toimistorakennuksetkaan eivät olisi olleet enää tulevina vuosina käytössä.

– Tämän vuoden jälkeen emme olisi pystyneet enää tekemään entistä parempaa festivaalia. Olisi pitänyt karsia ja tehdä kompromisseja.

Omintakeinen tunnelma on H2Ö:n valtteja. Festivaalilla riittää kotona tehdyn tuntua musiikista poikkitaiteelliseen oheisohjelmaan, vaikka ratkaiseviin järjestelykysymyksiin on aina suhtauduttu vakavasti. Organisaatiolla on kahdeksan kesän kokemus tapahtumien järjestämisestä, kun mukaan lasketaan H2Ö:n edeltäjä Ilmiö (2009–2013).

Lähes sadan bändin sijoittelu kaksipäiväisen festivaalin ohjelmaan on vähintään haastava tehtävä.

– Ilmiö lähti harrastusprojektista, mutta nyt on jo huippuammattilaisjengi tekemässä festivaalia. Tapahtuma perustuu silti pitkälti vapaaehtoistyöhön ja intohimoon.

Ruissalon telakalle odotetaan tänä kesänä kymmentätuhatta kävijää. Organisaatio ei halunnut viedä festivaalia kaupalliseen suuntaan.

– Raha olisi ennemmin tai myöhemmin mukana kuvioissa, kun nyt se ei ollut kenellekään motivoiva tekijä. Jos lähtisimme viemään tapahtumaa siihen, kyllä sen luonnekin väkisin muuttuisi.

Yllätyksiä luvassa jatkossakin

Vaihtoehtofestarifanien ei kannata lannistua. H2Ö:n organisaatio järjestää vielä jonain päivänä jossain jotain. Sen tarkemmin Sara ei osaa tulevaisuutta ennustaa.

– Ensi kesälle ei ole uutta hanketta suunnitteilla, mutta ei porukka ole eläkkeelle jäämässä. Vuoden päästä tehdään korkeintaan jotain pientä terapiaprojektia, Sara sanoo.

– Jokunenkin tyyppi on puhunut, että olisi välivuoden paikka: voisi vetää henkeä ja tehdä välillä jotain muutakin, sillä festarin kanssa menee kyllä koko kesä.

H2Ö
H2Ö:n tavaramerkki on idyllinen ympäristö.Jussi Mankkinen / Yle

Ilmiö ja H2Ö elävät yllätyksistä. Sellaisia on kuluneiden vuosien aikana riittänyt, eikä tulevaakaan viikonloppua voi valmiiksi käsikirjoittaa.

– Ei sen ihmeempää, mutta tuossa nostorampilla on proomu, josta emme olleet ennakkoon tietoisia. Nämä on kuitenkin saatu improvisoitua osaksi aluetta ja festaria, Sara kertoo.

Myös edellisinä vuosina festivaalialueelle on tupsahtanut järjestäjille yllättäviä aluksia. Punainen paatti ilmestyi komistamaan maisemaa ensimmäisenä H2Ö-kesänä, ja alus lojuu niillä sijoillaan yhä edelleen.

Yhteistyö huumepoliisin kanssa tiivistynyt entisestään

H2Ö sai viime vuonna negatiivista julkisuutta, kun poliisi tiedotti tapahtuman varjopuolista. Poliisi kirjasi kaksipäiväisellä festivaalilla 37 huumausaineiden käyttörikosta, kun huomattavasti suuremmassa Ruisrockissa vastaava määrä oli 38.

– Suhteuttaisin luvun ennemmin poliisin valvontaan kuin väkimäärään, Sara sanoo ja viittaa siihen, että molemmilla festivaaleilla oli sama määrä valvovia poliiseja.

Ensimmäisistä uutisista saattoi saada kuvan, että festivaalin järjestäjät olisivat laiminlyöneet velvollisuuksiaan, mutta totuus oli, että yhteistyöstä olivat tyytyväisiä niin järjestäjät kuin poliisi.

– Huumepoliisin pomo antoi korjaavia lausuntoja, mutta alkuperäinen uutinen oli siinä vaiheessa jo lähtenyt maailmalle, Sara pahoittelee.

Mahdollisella huumefestivaalin leimalla ei kuitenkaan ole Saran mukaan mitään tekemistä sen kanssa, että festivaali järjestetään nyt viimeistä kertaa.

– Yhteistyö poliisin kanssa on vain tiivistynyt viimevuotisen seurauksena. Joidenkin yhteistyökumppaneiden kanssa asia on noussut puheisiin, mutta ei vakavissa määrin. Lisäksi olen jonnekin korkealle viranomaistaholle joutunut asiaa vielä selventämään, Sara kertoo.

Intohimo ja yhteishenki ratkaisevat

Moni jää kaipaamaan H2Ö:n omintakeisia bändejä, välitöntä ilmapiiriä ja eriskummallista, ohjelmatarjontaa. Ilmiötäkin muistellaan yhä lämmöllä.

Yksilöllisyys syntyy Saran mukaan intohimosta ja järjestäjäporukan yhteishengestä.

– Ihmiset tekevät ihmiselle festaria, ja se välittyy varmasti myös yleisölle. Se, että haluamme tehdä jotain siistiä.

Moni on surkutellut järjestäjille lopettamispäätöstä, mutta hattuakin on rohkeudesta nostettu.

Mikä on lämpimin muistosi kahdeksan vuoden ajalta?

– Parasta on ollut fiilis, mikä tulee siitä, kun näkee, että tuhansilla ihmisillä on hauskaa. Isot bileet, sitähän se on, Sara kiteyttää.