1. yle.fi
  2. Uutiset

Mitä tapahtuu, jos elvyttää vanhentuneilla opeilla?

Noin viiden vuoden välein pidetään suuria kansainvälisiä elvytyskongresseja ja lisäksi tutkimustyötä tapahtuu jatkuvasti. Näihin perustuvat myös kaikki ensiapuohjeet.

elvytys
ensiapukurssilaiset harjoittelevat elvytystä
Maxime Voit, Jenny Nyström ja Elsa Palovaara opiskelivat elvytystä SPR:n tiloissa Helsingissä 19.7.2016.Markus Heikkilä / Yle

Viimeisimmän, vuonna 2010 annetun elvytysohjeen mukaan elvytystä tarvitsevan rintakehää on paineltava 30 kertaa, jonka jälkeen kaksi sekunnin pituista puhallusta. Lasten osalta elvytys alkaa viidellä puhalluksella ja jatkuu sitten samaisellä 30 + 2 -taktiikalla.

Aiemmin ohjeistus on ollut 15 painallusta ja kaksi puhallusta. Mitä tapahtuu, jos elvyttääkin vanhalla tavalla, SPR:n koulutussuunnittelija Päivi Piili?

– On hyvä, että on tehnyt jotakin ja todennäköisesti myös sillä rytmillä saa hyvän avun. Nykyisten suositusten myötä saadaan paras mahdollinen verenkierto ihmiseen elvytyksen aikana. On todettu, että tämä 30 + 2 -rytmillä päästään parhaaseen mahdolliseen verenkiertoon, jotta se sydän pystyy sitten käynnistymään, kun saadaan defibrillaattori paikalle.

– Ammattlilainen tarvitaan mahdollisimma pian paikalle. Viiivettä voi joskus olla vaikka 30 minuuttia, ennen kuin ambulanssi saadaan paikalle. Elvytyksellä pystytään pitämään yllä keskeisiä elintoimintoja puoli tuntia tai jopa pidempäänkin. Mutta tietenkin sen selviämisennuste on huonompi, mitä pidempään ollaan vain sen painelun ja puhalluksen varassa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka
Lue seuraavaksi