Pariisin syyttäjä: Nizzan isku harkittu teko, hyökkääjä kiinnostui radikaalista islamista

Syyttäjän mukaan tutkinnassa on paljastunut, että Nizzan hyökkääjä oli hakenut netistä tietoa islamistijärjestöistä ja kasvattanut parran. Hän oli myös ottanut itsestään valokuvia Nizzan rantabulevardilla iskupäivänä.

Ulkomaat
Nizzassa vietettiin maanantaina hiljaista hetkeä hyökkäyksessä kuolleiden ihmisten muistoksi.
Nizzan rantabulevardi täyttyi maanantaina 18. heinäkuuta ihmisistä, kun Ranskassa vietettiin hiljaista hetkeä iskussa kuolleiden muistoksi.Nizzan kaupunki / EPA

Pariisin syyttäjä Francois Molins sanoi maanantaina, että Nizzan isku oli harkittu ja ennalta valmisteltu teko. Molinsin mukaan iskusta epäilty Mohamed Lahouaiej-Bouhlel oli vähän aikaa sitten kiinnostunut radikaaleista islamistisista liikkeistä.

Viranomaiset uskovat, että hyökkääjä oli radikalisoitunut hyvin nopeasti. Molinsin mukaan iskijä oli aiemmin juonut alkoholia, käyttänyt huumeita, syönyt sianlihaa ja osallistunut "hillittömään seksuaaliseen toimintaan".

Viime torstaina tapahtuneessa hyökkäyksessä kuoli 84 ihmistä ja loukkaantui yli 300. Terroristijärjestö Isis ilmoitti, että hyökkääjä oli järjestön "sotilas".

Syyttäjän mukaan iskun tutkinnassa ei ole kuitenkaan vielä löytynyt hyökkääjän ja Isisin välistä suoraa yhteyttä.

Hyökkääjän setä kertoi uutistoimisto AP:lle, että algerialainen Isisin jäsen oli värvännyt hänen veljenpoikansa kaksi viikkoa sitten. Viranomaiset eivät vahvistaneet väitettä AP:lle.

Haki tietoja äärijärjestöistä ja kasvatti parran

Tutkinnassa on selvinnyt, että hyökkääjä oli tehnyt netissä muun muassa Isisiin ja muihin jihadistijärjestöihin sekä Orlandon yökerhoiskuun liittyviä hakuja. Lisäksi hänen tietokoneeltaan löytyi radikaaliin islamiin liittyviä väkivaltaisia kuvia ja videoita, Molins sanoi.

Heinäkuun alun jälkeen iskijä oli myös tehnyt useita nettihakuja sanoilla "hirveä tappava onnettomuus". Hyökkääjä oli myös alkanut kasvattaa partaansa hieman ennen iskua.

Syyttäjän mukaan hyökkääjä oli kertonut lähipiirilleen kasvattaneensa parran uskonnollisista syistä. Iskijä oli myös kertonut lähipiirilleen, että hän ei ymmärrä, miksi Isis ei saisi hallita omaa aluettaan.

Valkoinen kuorma-auto, jonka tuulilasi on täynnä luodinreikiä.
Nizzan hyökkäyksessä käytetty kuorma-auto, jonka hyökkääjä oli vuokrannut kaksi päivää aiemmin.EPA

Molins kertoi myös, että Mohamed Lahouaiej-Bouhlel oli tehnyt useita tiedusteluretkiä iskun tekopaikalle. Hän oli ottanut iskupäivänä itsestään useita valokuvia rantabulevardilla.

Molinsin mukaan Lahouaiej-Bouhlel oli yrittänyt ottaa lainan pankista pari viikkoa ennen iskua. Lainaa ei kuitenkaan myönnetty hänelle.

Tutkinnassa löytynyt puhelimia ja kokaiinia

Iskun tutkinnan aikana on otettu kiinni seitsemän epäiltyä. Ranskalaiset viranomaislähteet kertoivat uutistoimisto AP:lle, että yhden pidätetyn albanialaisen epäillyn kotoa löytyi 11 puhelinta, kokaiinia ja 2 600 euroa käteistä rahaa.

Lähteet eivät paljastaneet, millainen kytkös hyökkääjän ja albanialaisen välillä oli.

Nimettömänä esiintyvä turvallisuuslähde kertoi uutistoimisto AP:lle, että kolme epäiltyä tuotiin maanantaina Ranskan tiedustelupalvelun päämajaan Pariisiin. Lähteen mukaan heidät asetetaan myöhemmin syytteeseen terrorismista.

Lähteet: AFP, AP, Reuters