Olympiakomitean jäsenehdokas Essayah Venäjän dopingraportista: Tyrmäävää tietoa

Kansainvälisen olympiakomitean jäsenehdokas Sari Essayah ei lähde ennustamaan, mitä rangaistuksia Venäjälle on tiedossa. Venäjän dopingtoiminnan paljastukset lähtivät aikanaan liikkeelle juuri hänen lajistaan, kilpakävelystä.

urheilu
Sari Essayah
Sari EssayahJarno Kuusinen / AOP

Venäjän valtion valtavan laaja ja järjestelmällinen doping yllätti kansanedustajan ja entisen kilpakävelijän Sari Essayahin (kd).

Maailman antidopingtoimisto Wada julkaisi maanantaina raportin, jonka mukaan venäläiset käyttivät systemaattisesti dopingia Sotshin talviolympialaisissa 2014. Raportissa todetaan, että Venäjän urheiluministeriö ohjaili maan dopingohjelmaa.

– Se, että dopingtoiminta oli näin laajasti valtiojohtoista, on tämän raportin tyrmäävintä tietoa, Essayah sanoo.

Essayah on ehdolla Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäseneksi. Valinta vahvistetaan yleiskokouksessa elokuussa Rion olympialaisten yhteydessä.

Essayahin mukaan KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach näyttää olevan uutisesta raivoissaan.

– Tuntuu, että kommenteissaan KOK:n edustajana Bach otti hyvin henkilökohtaisesti sen, millä tavoin Venäjä on käyttänyt väärin koko urheiluliikettä.

Linja kiristinyt entisestään

Wada vaatii Venäjän välitöntä sulkemista kaikesta kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. KOK pitää tiistaina asian tiimoilta hätäkokouksen. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on jo päättänyt sulkea venäläiset pois Rio de Janeiron olympialaisten yleisurheilusta.

Kansainvälisen olympiakomitean jäsenehdokkaana oleva Essayah ei suostu vielä spekuloimaan Wadan raportin seurauksia.

– KOK voi tehdä hyvin tiukankin päätöksen tästä, mutta en lähde ennakoimaan.

Hän on kuitenkin huomannut, että linja on kiristynyt viime viikosta, jolloin puhuttiin, että IAAF päättää rangaistuksista yleisurheilun osalta. Essayah toteaa, että nyt kuitenkin KOK:n Bach näkee Venäjän valtionjohtoisen dopingin käytön hyökkäyksenä ylipäätään olympialaisia kohtaan.

– Siinä mielessä uskon, että Venäjää kohtaan on tulossa tiukempaa kohtelua.

Essayah huomauttaa, että päätöksensä jälkeen KOK saattaa saada vastaansa kanteita, ja komitean täytyy ottaa se huomioon rangaistuspäätöksiä tehdessään.

Kaikki lähti kävelystä

Essayah voitti urheilu-urallaan 1990-luvulla muun muassa MM-kultaa ja MM-pronssia sekä EM-kultaa 10 kilometrin kävelyssä.

Essayah toteaa, että hänen kilpauransa aikana oli epäilyksiä DDR:n ja Neuvostoliiton urheilijoiden dopingin käytöstä. Paljastukset Venäjästä lähtivät Essayahin mukaan purkautumaan juuri hänen lajista, eli kilpakävelystä.

– Aluksi näytti siltä, että takana oli tietty valmentaja. Hänet suljettiin pois MM-kisoista, mutta sittemmin hänet nähtiin kuitenkin kilpailuissa. Hän oli tullut kilpailuihin, vaikkei ollut virallisesti osa Venäjän joukkuetta.

Urheilu-urallaan Essayah huomasi, että venäläisillä urheilijoilla ja valmennusryhmillä oli keskinäinen kilpailu.

– Esimerkiksi ennen Helsingin EM-kisoja Olympiada Ivanova, joka sittemmin itse kärähti dopingista, tuli onnittelemaan minua. Häntä ei ollut valittu Helsingin kisoihin, ja hän toivoi, että minä voittaisin – eivätkä suinkaan hänen maannaisensa, jotka olivat toisesta valmennusryhmästä.

Essayah kertoo tajunneensa myöhemmin, että dopingin käyttö Venäjän urheilussa on paljon laajempaa ja systemaattisempaa kuin vain yhden valmennusryhmän toimintaa.