1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yle Istanbulissa – Kaappauksen kukistajien tylyt otteet huolestuttavat nuoria

Istanbulissa moni nuori pelkää tulevaisuutta, kertoo toimittajamme Tom Kankkonen. Kaappausyritystä seurannut lynkkaysmieliala ja vastustajien vaino luovat vaarallisen ilmapiirin.

17-vuotias lukiolainen Beisa Demir ei enää pysty ajattelemaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Istanbulin Aasian-puoleisessa osassa sijaitseva Kadiköyn kaupunginosa on suureksi osaksi keskiluokkainen lähiö. Täällä on vaikea uskoa, että viikonloppuna Turkissa tehtiin vallankaappausyritys.

Kadiköyn satamassa, josta lähtee vesibusseja Istanbulin Euroopan-puoleisiin osiin, kaikki näyttää täysin normaalilta. Ihmiset kiiruhtavat vesibusseihin ja pientä purtavaa myyvät kahvilat ja kioskit vaikuttavat kiireisiltä.

Istanbulin yliopiston konservatorion edusta on täynnä nuoria ihmisiä. Täällä pidetään teatterikoulun pääsykokeet.

Vallankaappaus kaduilla, televisiossa House of Cards

21-vuotias jo näyttelijäksi opiskeleva Ibrahim Şentuna on yksi harvoista, joka haluaa puhua omalla nimellään, mutta kuviin hän ei halua. Ibrahim pysyi kotona, kun vallankaappausyritys alkoi perjantai-iltana.

– Minua pelotti, ja ryhdyin katsomaan House of Cards -sarjaa rauhoittuakseni hiukan. Samaan aikaan ulkoa kuului hurjia ääniä, kun hävittäjät lensivät Istanbulin yllä, Ibrahim kertoo.

Kadiköyn kaupunginosassa ei näy mitään poikkeavaa, täällä elämä jatkuu aivan normaalisti. Mutta monet ihmiset ovat huolissaan Turkin suunnasta. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Hän on helpottunut siitä, että vallankaappausyritys epäonnistui. Hänen mielestään viikonlopun tapahtumissa on kuitenkin paljon pelottavia piirteitä, vaikka vallankaappaus jäi yritykseksi.

"Kaduille tuli väkivaltaisia ihmisiä"

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja hallitus kutsuivat kansan kaduille vastustamaan vallankaappausta. Sadattuhannet ihmiset vastasivat kutsuun.

– Kaduille tuli väkivaltaisia ihmisiä, jotka nyt ajattelevat, että heillä on oikeus hyökätä toisten ihmisten kimppuun, Ibrahim Şentuna sanoo.

Turkissa on uutisoitu tapauksista, joissa ”vapaaehtoiset” ovat surmanneet vallankaappausyritykseen osallistuneita sotilaita heidän antautumisensa jälkeen.

Levotonta Turkissa on ollut jo ennen vallankaappausyritystä: viikonlopun tapahtumat olivat jatkoa levottomasti sujuneelle alkuvuodelle. Pelkästään Istanbulissa on räjähtänyt useita pommeja.

Nuori mies varoo sanojaan

Ibrahim vaikuttaa varovaiselta. Hän ei halua, että istumme kahvilassa juttelemassa vaan kävelemme rantakadulla. Välillä Ibrahim kehottaa minuakin varovaisuuteen, kun ei tiedä kuka kuuntelee. Hänellä on ennuste siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

– Presidentti Erdoğanin vastustajat päätyvät vankilaan, ja hän voi johtaa maata haluamallaan tavalla.

Monien turkkilaisten mielestä vallankaappausyritys tarjosi presidentille täydellisen mahdollisuuden käynnistää laajat puhdistukset valtionhallinnossa.

Turkki Syyrian tielle?

Ibrahim saa näyttelijän opintonsa päätökseen ensi vuonna. Hän miettii nyt miten pääsisi pois Turkista.

Toinen opiskelija, joka ei halua kertoa nimensä, sanoo, että jännite eri väestöryhmien välillä kasvaa kovaa vauhtia, ja uskonto on tärkeä jakolinja. Nuori mies pelkää tosissaan, että Turkissa voisi puhjeta Syyrian kaltainen sisällissota.

Läheisessä puistossa 17-vuotias lukiolainen Beísa Demir odottaa kaveria. Hän kertoo olevansa todella hämmentynyt.

Nuoren naisen tulevaisuus huolestuttaa

– Aikaisemmin pystyin ajattelemaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta nyt en tiedä, mitä tapahtuu.

Tämä on outo tunne, Beisa Demir miettii. Hän sanoo myös miettivänsä todella paljon, mikä on nuoren naisen tulevaisuus Turkissa.

Kadiköyssa ei näy mitään jälkiä viikonlopun väkivaltaisuuksista, mutta huoli tulevaisuudesta on vahvasti läsnä monien ihmisten mielissä.