1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Professori arvioi presidentti Erdoğanin lausuntoja: "Kauhistuttavaa"

Uutistoimistojen mukaan noin 3 000 tuomaria on pidätetty Turkissa virastaan. Presidentti Erdoğan on luvannut "puhdistuksia" valtion instituutioihin. Puhdistukset voivat pitää sisällään mitä vain, oikeushistorian professori Jukka Kekkonen sanoo.

"Hallitusohjelma on pitkä konsulttikielinen dokumentti, jossa iso osa asioista jää myöhempien ratkaisujen varaan." (Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen) Kuva: Yle

Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen Helsingin yliopistosta sanoo olleensa yllättynyt sekä Turkin epäonnistuneesta sotilasvallankaappauksen yrityksestä että vastareaktiosta, jonka se on Turkin hallinnossa aiheuttanut.

– Vastareaktio on yllättänyt rajuudellaan, Kekkonen toteaa ja viittaa uutistoimistotietoihin, joiden mukaan muun muassa noin 3 000 tuomaria on pidätetty Turkissa virastaan ja osa heistä olisi nyt telkien takana.

Valtaa on keskitetty rajusti. On haettu yhden mielipidesuunnan täydellistä tai mahdollisimman vahvaa ylivaltaa.

Jukka Kekkonen

– Tarkkailijalle syntyy helposti sellainen vaikutelma, että tässä jatketaan jotain prosessia, joka on ollut vireillä jo aiemmin, ehkä vuosiakin. Juuri tästä Turkissa on ollut kysymys, siellä ei ole ollut toimivaa oikeusvaltiota, vaan päinvastoin: oikeusvaltion rakenteita on rapautettu koko ajan.

Kekkonen pitääkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin ilmoittamia puhdistuksia johdonmukaisena jatkumona sille, mitä maassa on ollut käynnissä jo useamman vuoden ajan.

– Valtaa on keskitetty rajusti. On haettu yhden mielipidesuunnan täydellistä tai mahdollisimman vahvaa ylivaltaa, professori summaa.

Kekkonen kommentoi Turkin tuoreita tapahtumia Ylen Päivän kasvossa tänään maanantaina.

"Näyttää siltä, että toimitaan huhupuheiden perusteella"

Sananvapaus on ollut Turkissa huonolla tolalla jo vuosia, professori toteaa.

– Esimerkkejä on paljon. Länsimaisen mittapuun mukaan hyvinkin vähäisistä erilaisista mielipiteistä on saanut vankeustuomioita.

– Näiden tuomarienkaan osalta ei välttämättä ole kyse sen suuremmasta kuin että nykyjohdolle ei ole annettu aktiivista tukea, hän arvioi.

Kekkosen mukaan nyt näyttää siltä, että virastaan pidätettyjen tuomarien asioita ei tutkita Turkissa kunnolla, vaan toimitaan lähinnä huhupuheiden perusteella. Puhdistukset puolestaan tarkoittavat, että uusissa rekrytoinneissa painavat ideologiset ja uskonnolliset periaatteet, kaverisuhteiden lisäksi – eivät koulutus ja kokemus, hän sanoo.

Itse puhdistus voi pitää sisällään mitä vain.

– Pelkään, että puhdistus tarkoittaa muutakin kuin lakisidonnaista menettelyä, jossa asiat tutkitaan aidosti puolueettomasti. Käytännössä usein kun puhutaan puhdistuksista, tarkoitetaan myös vangitsemisia ilman oikeudenkäyntejä, kenties kiduttamista, pahoinpitelyjä, katoamisia, Kekkonen havainnollistaa.

Professori: Liittymäkohtia fasistiseen Eurooppaan

Tällainen puhetapa, joka viittaa siihen, että vastapuolen toisenlaista mielipidettä edustavat ovat sairaita, se on minusta kauhistuttavaa.

Jukka Kekkonen

Turkissa presidentti Erdoğan on sanonut, että "viruksen" siivoaminen kaikista valtion instituutioista jatkuu.

Jukka Kekkonen pitää lausuntoa erikoisena: se kuvaa ajatusta siitä, että kaikkien pitäisi yksimielisesti olla jonkin tietyn ajatuskannan takana.

– Näen tässä hyvin selviä liittymäkohtia 1920- ja 1930-lukujen fasistiseen Eurooppaan. Myös silloin oli erittäin voimakas vaatimus kansallisesta yksimielisyydestä. Oli tietty ideologinen lähtökohta, jota piti noudattaa.

– Tällainen puhetapa, joka viittaa siihen, että vastapuolen toisenlaista mielipidettä edustavat ovat sairaita tai vajaita, se on minusta kauhistuttavaa, Kekkonen sanoo.