Islamistitaistelijaksi epäilty tappoi viisi Kazakstanissa

Viranomaisten mukaan tekijällä oli yhteyksiä islamisteihin. Presidentti Nursultan Nazarbayev on määrännyt tiukennetun turvallisuustilanteen hyökkäyksen vuoksi.

Ulkomaat
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Ainakin viisi ihmistä on kuollut Kazakstanin Almatyssa maanantaina tehdyssä hyökkäyksessä. Viranomaisten mukaan tekijällä oli yhteyksiä islamisteihin.

Poliisi on pidättänyt 26-vuotiaan epäillyn tulitaistelun jälkeen kaupungin keskustassa. Mies hyökkäsi poliisiasemalle ja kansallisen turvallisuuspalvelun toimistoon. Almatyssa oli päivällä korkeimman tason terrorihälytys, jota lievennettiin illalla.

Kuolleista kolme oli poliiseja ja kaksi siviilejä. Joidenkin tietojen mukaan kuolleita olisi kuusi.

Turvallisuuspalvelu KNB:n mukaan hyökkääjä oli aiemmin tuomittu ryöstöstä ja laittomien aseiden hallussapidosta, ja oli vankila-aikanaan luonut yhteyksiä islamisteihin.

Presidentti Nursultan Nazarbayev on määrännyt tiukennetun turvallisuustilanteen hyökkäyksen vuoksi. Presidentti kutsui sitä "terroriteoksi".

Viime kuussa terroristijärjestö Isisiä tiettävästi tukevat miehet hyökkäsivät asekauppoihin ja armeijan tiloihin Kazakstanissa. Seitsemän ihmistä kuoli.

Tuhansia Keski-Aasian valtioista kotoisin olevia ihmisiä on liittynyt Isisin riveihin Syyriassa ja Irakissa. Viranomaiset ovat pitkään esittäneet huolensa, että vierastaistelijat palaavat kotimaihinsa ja ryhtyvät tekemään hyökkäyksiä.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass