1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vallankaappausjohtajaksi epäilty kenraali kiisti syytteet Turkissa

Aiemmin Turkin valtiollinen uutistoimisto kertoi, että ilmavoimien entinen komentaja olisi tunnustanut vallankaappauksen. Hän kuitenkin kiistää asian. Kenraali määrättiin vangittavaksi.

Turkkilaissotilaat vartioivat Taksim-aukiota Istanbulissa. Kuva: Sedat Suna / EPA
Akın Öztürk. Kuva: Wikimedia / CC BY-SA 4.0

Turkissa vallankaappausyrityksen pääepäilty on kiistänyt, että hän olisi ollut osallinen vallankaappauksen suunnitteluun. Aiemmin päivällä Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu kertoi, että ilmavoimien entinen komentaja Akın Öztürk olisi tunnustanut suunnitelleensa vallankaappauksen.

Myös Anadolu veti uutisensa takaisin sen jälkeen kun yksityiset televisiokanavat kertoivat, että Öztürk ei olekaan tunnustanut asiaa.

Habertürkin ja NTV:n mukaan Öztürk olisi sanonut päin vastoin yrittäneensä estää sen.

– En ole sellainen, joka olisi suunnitellut tai johtanut vallankaappausyrityksen, joka tehtiin 15. heinäkuuta, enkä tiedä kuka sen teki, Öztürk olisi sanonut lausunnossaan syyttäjille, lainasi televisiokanava NTV.

Ankaran pääsyyttäjänvirasto kuitenkin määräsi Öztürkin ja 25 muuta upseeria vangittavaksi maanantaina. Turkin mediassa Öztürkin roolia vallankaappauksessa on epäilty jo useita päiviä.

Öztürk johti ilmavoimia 2013–15.

Yli 2 800 turkkilaisupseeria on pidätetty vallankaappausyrityksen vuoksi. Perjantai-iltana käynnistyneessä vallankaappausyrityksessä kuoli lähes 300 ihmistä.