1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiantuntija: Isku epätodennäköinen – "Suomi on aina ollut neutraali maa"

Terrorismiin perehtynyt asiantuntija Hussein al-Taee katsoo, että Suomea suojaa muun muassa merkittävästi Ranskasta poikkeava historia. Hän korosti maanantain A-studiossa, että Suomeen tulleiden osallisuus yhteiskunnassa on tärkeää terrorismin torjumiseksi.

A-studio
Hussein al-Taee
CMI:n neuvonantaja Hussein al-Taee.Kalevi Rytkölä / Yle

Konflikteja ratkovan Crisis Management Initiative -järjestön asiantuntija Hussein al-Taee ei pidä todennäköisenä, että Nizzan terrori-iskun kaltainen tragedia tapahtuisi Suomessa. Syitä hän näkee maiden erilaisissa historioissa.

– Suomi on lähes aina ellei aina ollut neutraali maa. Suomella ei ole myöskään ollut tällaista vallanhimoa kohti Afrikkaa tai muita alueita. Ranskalla on ihan erilainen menneisyys ja historia tämän asian suhteen, maanantain A-studiossa vieraillut al-Taee sanoo.

– Suomeen kun on haluttu, tänne on tultu. Tänne ei ole pakotettu ketään tulemaan. Näin ollen niillä ihmisillä, jotka ovat tänne tulleet ja täällä elävät, jotka ovat kääntyneet ehkä islamiin täältä käsin, heillä ei ole samanlaista pakottavaa tarvetta lähteä iskemään suomalaisiin intresseihin, koska heidän intressinsä on elää tässä maassa rauhassa.

Isisin muuttunut strategia

Isisin strategia on al-Taeen mukaan muuttunut.

– Isis yrittää parhaansa todistaa, että hallitukset ja valtiot ovat väärässä tai valehtelevat kansalle.

Hän käyttää esimerkkinä Bangladeshissa heinäkuun alussa tapahtunutta iskua, jossa kuoli 20 panttivankia.

– Sikäläinen sisäministeri sanoi, että täällä kasvanut terrorismi ei ole liitettävissä Isikseen ollenkaan. Kun he tämän virheen olivat tehneet, Isis olikin valmistellut selkeän paketin, jolla se todisti iskijöitten olevan Isiksen jäseniä, saaneen Isisiltä kaikki mahdolliset keinot.

– Tavallisen bangladeshilaisen mielestä valtio ei näin välttämättä kerro koko totuutta vaan manipuloi.

Ranskan linjaa kannanotoissa hän pitää viisaampana.

– Isis odotti muutaman päivän ennen kuin julkaisi mitään ja halusi selkeästi tietää, aikooko Ranska julkaista suoraan, että tämä on varmasti Isisin tekemää. Ranska teki viisaasti sanomalla, että odotellaan nyt vähän näitä tutkimuksia, tutkitaan asia kunnolla ja sitten löydetään oikea vastaus, onko Isis tämän tehnyt.

– Ranska pelaa fiksusti tätä peliä, kun ei anna Isikselle aloitteentekijän roolia.

Lääkkeitä terrorismiin

Al-Taee katsoo, että Suomessa on mahdollista saada vielä niskalenkki terrorismista.

– Otetaan se askel nyt ja ollaan heitä edellä. Tässä suhteessa Isis on jatkuvasti ollut se luova ensimmäisen askeleen ottava tekijä. Nyt meidän täytyy ottaa se askel, olla ennen heitä, voittaa se tiedotussota.

– Ennen kaikkea pitää eheyttää yhteiskuntaa meidän ympärillämme, että jokainen täällä asuva tuntee omistajuutta Suomea kohtaan, että hänen intressinsä on valjastettu sille, että Suomi pysyy kunnossa. Tällä pystytään lyömään Isisin työkalut pois tämännäköisestä yhteiskunnasta, jossa elämme.

Juttua korjattu 19.7. klo 7.40. Hussein al-Taee oli maanantaina A-studion vieraana, ei keskiviikkona.

Lue seuraavaksi