Suomen MM-ralli osana kasvatusta – Riku Tahkon ralliblogi

Minulle Suurajot - Neste Ralli on paljon enemmän kuin vuotuinen Suomen suurin moottoriurheilutapahtuma. Olen viettänyt ralliviikon paikan päällä Jyväskylässä itse asiassa useammin kuin edes muistan, koska olen ollut paikan päällä sylivauvasta saakka.

Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Äitini toimi kilpailun lehdistöpäällikkönä vuosien ajan 1980-luvulla ja olen taapertanut Hotelli Laajavuoren käytäviä pienestä pitäen. Isäni ajoi aktiivisesti kilpaa ja hänen kilpailukalenterissaan Suurajot olivat totta kai joka vuosi.

Ensimmäiset muistoni kilpailusta eivät suinkaan ole ajalta kun itse pääsin ensimmäistä kertaa katsomaan rallia erikoiskokeelle tai ajamaan kilpailussa pätkiä läpi. Ensimmäiset  - tai näin minulle on kerrottu - ovat Laajavuoren hotellihuoneesta, kun katselimme mummini kanssa kilpureiden saapumista iltahuoltoon.

Lisää pihviä ja mummille kaljaa.

Riku Tahko lapsena

Autot ajoivat Laajavuoren pihalla pesukoneen läpi ja ihmettelimme miksi Markku Alen ja muut Lanciat eivät ajaneet pesukoneen läpi vaan likaisena huoltoon. Lienevätkö italialaiset pelänneet sähkövian riskiä?

Minun kerrotaan myös tilanneen suurieleisesti Laajavuoren ravintolassa ”lisää pihviä ja mummille kaljaa”, joten ilmeisesti olen ollut jonkinsorttinen päällikkömestoilla jo siihen aikaan.

Lumilautailun kautta takaisin ralliin

Jyväskylä ja MM-ralli ei kuitenkaan ole ollut vuosittainen tapahtuma kalenterissani, vaan lumilautailuharrastuksen myötä kiinnostus moottoriurheiluun oli pienempää teinivuosina. Todellinen kipinä kilpa-autoilu-uran aloittamiseen syttyi sekin Jyväskylässä.

15- vuotiaana perheyrityksemme kesätyöläisenä pääsin tiimin mukaan Jyväskylään ja huoltomieheksi, kun Markku Alen ajoi 50-vuotisjuhlakilpailunsa. Markulla oli alla tiimimme operoima Ford Focus WRC ja tallikaverina nuori lupaus Jani Paasonen.

En voinut käsittää kuinka hieno ääni autoissa on.

Riku Tahko

Vastuullisin tehtäväni oli kuljettaa skootterilla kartanlukijat huoltoparkin sisääntulo-AT:lta huoltoon Hallin lentokentällä. Siellä kun AT eli aikatarkastusasema oli kaukana pilttuustamme. Tunsin olevani MIES! Ja silloin tunsin kipinän, että on päästävä ajamaan kilpaa ja joskus MM-ralliin.

En voinut käsittää kuinka hieno ääni autoissa on ja kuinka koko tiimi antaa kaikkensa, jotta kuljettajalla on mahdollisimman helppo työ menestyä ja kuinka ihailtuja tähtiä kuljettajat olivat.

Riku Tahko toimii kolmatta kertaa Ralliradion asiantuntijana. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Maagisia tunteita ja muistoja

Kun vuonna 2005 olin itse ensimmäistä kertaa viivalla, tunne oli maaginen mutta painelataus myös valtava. Tiesin, että nyt katsoo suuri yleisö. Onnistuimme selviytymään kilpailun läpi ja vaikka vauhti ei kaikilla pätkillä päätä huimannutkaan, oli Kari O. Sohlbergin myöntämä parhaan ensikertalaisen palkinto ehkä edelleenkin yksi painavin innoittaja siihen, että autourheilijan urastani voi tulla jotain suurta. Siitä päivästä lähtien olen tehnyt päivittäin töitä ja mahdollisimman ammattimaisesti tavoitteen eteen.

Ralliradio on ajamisen jälkeen toiseksi paras tapa viettää Ralliviikko Jyväskylässä.

Riku Tahko

Ilman Ralliradiota Neste Ralli ei olisi minulle yhtä tärkeä asia. Ralliradion kuunteleminen mökillä äidin ja siskojen kanssa, paikan päällä erikoiskokeilla ja huoltoalueen kaiuttimissa tuo joka vuosi mieleen ne tunteet ja muistot, joka tekee rallifiiliksestä ainutlaatuisen.

Tony Melvillen englanninkielinen tulospalvelu, tunnusmusiikki sekä kaukaa saapuvan ralliauton kaunis ääni maali-AT:lla ovat tehneet vaikutuksen ja edelleen tänä päivänä itse Ralliradiossa työskennellessäni ne nostavat kylmät väreet.

On suuri kunnia olla mukana toteuttamassa Ralliradioa kolmatta kertaa. Suuri kiitos kaikesta siitä hyvästä palautteesta jota olen vuosien aikana saanut! Kuten monesti olen sanonut, tämä on ehdottomasti ajamisen jälkeen toiseksi paras tapa viettää Ralliviikko Jyväskylässä. Odotan sitä jälleen innolla ja vähintään yhtä kova huuma päällä kuin karttureita skootterilla kyyditessäni tai Ouninpohjaan itse startatessani.

Riku Tahko, Porvoo 20.7.2016

Ota MM-ralli haltuun Uutisvahdilla! Lataa palkittu uutissovellus tästä: http://yle.fi/uutisvahti/