Poliisi: Baton Rougen ampuja suunnitteli tekoaan päiviä

Poliisin mukaan ei ole mitään epäilyksiä siitä, etteikö hyökkääjä olisi suunnannut tekoaan juuri poliiseja kohtaan.

Ulkomaat
Aseistautunut poliisi, taustalla autoja.
Poliisi vartiossa sairaalan ulkopuolella Baton Rougessa.Dan Anderson / EPA

Entinen merijalkaväen sotilas suunnitteli iskuaan poliiseja vastaan Baton Rougessa Yhdysvalloissa useiden päivien ajan, sanoi poliisi maanantaina. Sunnuntaisessa hyökkäyksessä kuoli kolme poliisia ja haavoittui kolme.

Yksi haavoittuneista poliiseista on edelleen erittäin kriittisessä tilassa. Hän on haavoittunut päähän ja vatsaan ja taistelee hengestään, Louisianan poliisipäällikkö Mike Edmonson sanoi tiedotustilaisuudessa maananatai-iltana.

Poliisin mukaan ei ole mitään epäilyksiä siitä, etteikö hyökkääjä olisi suunnannut tekoaan juuri poliiseja kohtaan. Kyseessä oli heidän mukaansa harkittu teko.

Erikoisjoukot ampuivat kaukaa

Baton Rougen poliisipäällikkö Carl Dabadie puolestaan kertoi, että poliisin Swat-erikoisjoukot ampuivat hyökkääjän kaukolaukauksella. Hänen mukaansa ei olisi ollut epäilystäkään, etteikö mies olisi jatkanut ammuntaansa, ellei häntä olisi ammuttu kuoliaaksi.

Hyökkääjällä oli käytössään kaikkiaan kolme asetta, kaksi kivääriä ja 9 mm:n käsiase. Poliisin mukaan mies toimi yksin. Edmonsonin mukaan hyökkääjä hiipi poliisien taakse ja ampui heidät lähietäisyydeltä.

Ampuja on tunnistettu Gavin Longiksi, 29-vuotiaaksi mustaihoiseksi entiseksi merijalkaväen sotilaaksi, joka oli palveluksessa muun muassa Irakissa 2008–2009. Ampumispäivä oli miehen syntymäpäivä.

Kotoisin Long oli Kansas Citystä Missourista, ja Louisianan poliisin mukaan hän oli saapunut Baton Rougeen joitain päiviä ennen veritekoaan.

Poliisi on lisäksi löytänyt nettivideoita, joilla ampujan epäillään esiintyvän. Videoilla, jotka on kuvattu Dallasin poliisisurmien jälkeen, hän muun muassa kehottaa taisteluun poliiseja vastaan.

Lähteet: AP, Reuters