Öljyn hinta laskussa Turkin kaappausyrityksen jälkeen

Turkin vallankaappausyrityksellä oli heijastusvaikutuksia myös öljyn maailmanmarkkinahintaan. Öljyn hinta laski, kun hermostuneisuus markkinoilla hiipui Turkin hallituksen selvittyä kaappausyrityksestä.

Ulkomaat
Yuganskneftegazin öljyjalostamo Nefteyuganskin kaupungin ulkopuolella Venäjällä. Kuva on joulukuulta 2004.
Yuganskneftegazin öljyjalostamo Nefteyuganskin kaupungin ulkopuolella Venäjällä.Sergei Karpukhin / Lehtikuva

Pohjanmeren öljybarreli maksoi maanantaina Lontoossa 46,96 dollaria. Vastaavasti New Yorkin markkinoilla Texasin öljybarrelin hinnaksi noteerattiin 45,24 dollaria. Yksi barreli on noin 159 litraa (42 Yhdysvaltain gallonaa).

– Raakaöljyn hinta kipusi ylös myöhään perjantai-iltana, kun Turkissa oli vallankaappausyritys, kertoo saksalaisen Commerzbankin analyytikko Carsten Fritsch.

– Hinnat laskivat, kun vallankaappausyritys oli päättynyt viikonloppuna, Fritsch toteaa.

Turkki on öljyntuotannon kannalta tärkeä valtio, koska maan kautta kulkee suuria määriä öljyä.

Lähes 75 miljoonan asukkaan Turkki on myös merkittävä öljyn kuluttaja.

Öljyputkia pitkin virtaa Turkin halki päivittäin yli kolme miljoonaa barrelia raakaöljyä Kaspianmeren öljykentiltä ja Irakin pohjoisosista Turkin Välimeren öljysatamaan Ceyhaniin.

Lisäksi Bosporinsalmen kautta ja Aigeianmeren sekä Marmaranmeren yhdistävän Dardanellien salmen kautta kuljetaan päivittäin tankkereilla lähes kolme miljoona barrelia öljyä ja öljytuotteita lähinnä Venäjältä Välimerelle.

Öljyn barrelihinta näyttää pysyvän 44-52 dollarin tienoilla. Hinta ei ole lähiaikoina nousussa, koska tarjontaa on runsaasti ja kysyntä kasvaa hitaasti.

Lähteet: AFP