1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Yle Clevelandissa: Trumpin vastustajat yrittivät turhaan estää ehdokkuuden

Yhdysvaltain republikaanien puoluekokous käynnistyi Donald Trumpin vastustajien äänekkäällä mielenilmaisulla. Illalla huomion varasti Trumpin vaimon Melanian esiintyminen kokouslavalla.

USA:n presidentinvaali
Kaksi naista iloitsee kädet ylhäällä, taustalla näkyy väkijoukkoa ja stadionin sisätiloja.
Puoluekokouksen enemmistö torjui Trumpin arvostelijoiden esityksen tehdä muutos kokouksen sääntöihin. Andrew Gombert / EPA

Republikaanien puoluekokous ajautui heti avausistunnossaan kärhämään, kun Donald Trumpin vastustajat vaativat äänestystä puoluekokouksen säännöistä.

Trumpin valintaa vastustavat kokousedustajat olisivat sääntökeskustelussa voineet ilmaista olevansa Trumpin presidenttiehdokkuutta vastaan.

Kokouksen puheenjohtaja nuiji kuitenkin nopean huutoäänestyksen jälkeen ehdotuksen hylätyksi.

Hetken sekamelskan jälkeen kokousta jatkettiin, ja puheenjohtaja totesi, että yhdeksän osavaltion edustajien kannatus ei riitä sääntömuutoskeskustelun avaamiseen.

Trumpin valintaa vastustaneet kokousedustajat kärsivät salissa tappion, mutta sadoille median toimittajille republikaanien hajaannuksesta kertovat haastattelut kelpasivat hyvin.

Mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti

Trumpia vastaan osoitettiin mieltä kokouksen aikaan myös Clevelandin kaduilla. Mielenosoittajien määrä jäi kuitenkin paljon odotettua pienemmäksi.

Pieniin mielenilmauksiin osallistui parikymmentä ihmistä, suurimmat mielenosoitukset keräsivät parisataa osallistujaa.

Mielenosoittajia kadulla. Mukana kylttejä, joissa lukee muun muassa "Dump Trump" ja "Say No To Trump".
Mielenosoittajat marssivat Donald Trumpin presidenttiehdokkuutta vastaan Clevelandissa 18.7.2016.Justin Lane / EPA

Mieltä osoitettiin myös Donald Trumpin puolesta. Poliiseja oli paikalla reilusti mielenosoittajia enemmän.

Kaikki sujui rauhallisesti, ja väkivaltaiseenkin mielenilmaisuun varautuneet poliisivoimat saivat ainakin ensimmäisen kokouspäivän jälkeen huoahtaa helpotuksesta.

Donald Trumpin perheshow räväkästi liikkeelle

Kokouksen iltaistunnossa huomion varasti Donald Trumpin slovenialaissyntyinen vaimo Melania.

Melania Trump esiintyy harvoin julkisuudessa, hän on tyytynyt pysyttelemään temperamenttisen miehensä taustalla hillitsevänä voimana.

Nyt hän astui näyttävästi julkisuuden valokeilaan, kun Donald Trump kaikista vanhoista käytännöistä poiketen tuli jo ensimmäisen kokouspäivän illassa puoluekokouksen eteen.

Melania Trump puhujanpöntössä.
Donald Trumpin vaimo Melania puhui republikaanien puoluekokoukselle 18.7.2016.Michael Reynolds / EPA

Trump esitteli vaimonsa mestarien tunnuslaulun We are the Champions tehostamana.

Melania Trump kertoi arvoista, jotka hänen slovenialaiset vanhempansa olivat tyttöön jo nuorena istuttaneet.

Niiden avulla urkeni ura muotimaailmaan, Milanoon, Pariisiin ja New Yorkiin. Siellä hän tapasi Donald Trumpin, ja nyt Melania on ehdolla Yhdysvaltain ensimmäiseksi naiseksi.

Melanian puhe keskittyi Donald Trumpin vahvuuksien esittelyyn.

Donald Trump esiintyy lain ja järjestyksen miehenä, ja viime aikojen poliisisurmat ovat antaneet kaikupohjaa hänen tiukoille näkemyksilleen.

Puoluekokouksen iltaistunnon eteen marssitettiin vanhempien ja uudempien sotien veteraaneja tasaiseen tahtiin.

Kaikki viesti oli sama: vain Donald Trump presidenttinä voi tehdä Yhdysvalloista maan, joka pystyy taistelemaan terrorismia vastaan.

Huutia saivat niin istuva presidentti Barack Obama kuin hänen seuraajakseen pyrkivä Hillary Clintonkin.

Jatkossa Trump vyöryttää myös lapsensa lavalle

Trump on varannut myös lapsilleen näkyvän roolin puoluekokouksessa. Toisena kokouspäivänä tiistaina teemana on Yhdysvaltain talous. Lavalle vyörytetään talouseksperttien ohella Trumpin tytär Tiffany ja poika Donald Junior.

23-vuotias Tiffany on Donald Trumpin nuorin tytär, joka on tullut julkisuuteen laulajana, mallina ja innokkaana Instagramin käyttäjänä.

Donald Junior puolestaan onisänsä jalanjälkiä kulkeva liikemies, joka työskentelee isän yritysryppään Trump Organizationin johtotehtävissä. 35-vuotiaalla Donald Juniorilla on näin käytännön kokemusta yrityselämästä.

Donald Trump.
Donald Trump ilmestyi yllättäen puoluekokouksen iltaistuntoon ja kutsui vaimonsa Melanian puhumaan kokoukselle.David Maxwell / EPA

Keskiviikkona kokousteemana on Yhdysvaltain nostaminen uudelleen ykköseksi. Trumpin varapresidenttiehdokkaan Mike Pencen ohella esiintymisen illan parhaaseen television katseluaikaan saa myös Eric Trump. 31-vuotias Eric on vanhemman veljensä tavoin mukana isänsä kiinteistöbisneksessä.

Viimeinen kokouspäivä torstai on omistettu Donald Trumpin kruunaamiselle republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Ennen ehdokkaan kiitospuhetta lavalle kapuaa Trumpin vanhin tytär Ivanka Trump. 34-vuotiaalle Ivankalle lienee varattu näyttävä rooli kruunajaisissa.

Trumpin perheen vyöryttäminen puoluekokouksen esiintyjiksi osoittaa, että ehdokas itse on voinut puoluetta enemmän sanella kokouksen esiintyjälistan.

Lue seuraavaksi