Miksi Espanja on ollut jo 212 päivää ilman hallitusta? – Tässä viisi syytä

Espanjalla oli lainsäädäntökykyinen parlamentti edellisen kerran viime vuoden lokakuussa. Uudet puolueet Podemos ja Ciudadanos eivät sovi samaan hallitukseen yhtään paremmin kuin vanhat valtapuolueet, oikeistolainen kansanpuolue ja sosialistit.

Ulkomaat
Rajoy katsoo kameraan ja elehtii kädellään pienen väkijoukon keskellä.
Espanjan virkaatekevän pääministerin Mariano Rajoyn (keskellä) on käytännössä yritettävä hallituksen muodostamista, koska hänen oikeistolainen kansanpuolueensa paransi kesäkuun uusintavaaleissa kannatustaan. Juan Carlos Hidalgo / EFE / EPA

Espanjassa kesäkuun uusintavaaleissa valittu parlamentti kokoontuu ensimmäiseen istuntoonsa tänään tiistaina, mutta vieläkään ei tiedetä, pystyykö se päättämään uudesta hallituksesta. Maa on ollut jo 212 päivää ilman täysivaltaista hallitusta.

Lainsäädäntökykyinen parlamentti Espanjalla oli edellisen kerran viime vuoden lokakuussa.

Ensi vuoden budjetista olisi sovittava jo pian elokuun lomien jälkeen. Vajeet uhkaavat epäselvyyden vuoksi kasvaa.

Mariano Rajoyn virkaatekevä hallitus on varotoimena kieltänyt ministeriöiltä kaikki uusia määrärahoja vaativat hankkeet tästä viikosta lähtien.

Kesäkuun vaaleissa vahvistui ainoana Rajoyn oikeistolainen kansanpuolue, mutta selkeitä enemmistöjä ei nytkään syntynyt oikealle eikä vasemmalle. Tässä viisi syytä, miksi Espanjaan on niin vaikea saada uutta hallitusta:

1. Vanha kaksipuoluemalli murtui

Viime joulukuun vaaleissa parlamenttiin rynnisti voimalla kaksi uutta puoluetta, uusvasemmiston radikaali Podemos ja keskustaliberaali Ciudadanos. Ne veivät noin kolmanneksen paikoista.

Se mursi vanhojen valtapuolueiden, sosialistien ja kansanpuolueen, vuorottelumallin. Aiemmin hallituksen oli koonnut aina se suurpuolue, joka sai eniten ääniä.

2. Oikeisto–vasemmisto-kuilu säilyi

Uudet puolueet eivät poistaneet syvää kuilua Espanjan oikeiston ja vasemmiston väliltä. Vasemmisto ja oikeisto näkevät itsensä toisensa pois sulkeviksi vastavoimiksi.

Kansanpuolueelta ääniä vienyt Ciudadanos on keskustahakuinen, mutta talouslinjoiltaan oikealla. Sosialistien ääniä vienyt Podemos on radikaalisti vasemmalla.

Uudet eivät sovi samaan hallitukseen enempää kuin vanhatkaan.

3. Korruption tahraama Rajoy

Uudet puolueet saivat nosteensa vanhoista valtarakenteista paljastuneista korruptiokäytännöistä.

Otsikoissa kauan vyöryneet skandaalit ovat tahranneet kaikkia vallassaolleita, mutta aivan erityisesti kansanpuoluetta.

Podemos, Ciudadanos sekä sosialistit vaativat Mariano Rajoyta eroamaan, mutta hän kieltäytyy.

Vasemmistolle Rajoyn ero on kynnyskysymys. Ciudadanos on valmis joustamaan, mutta ei suostu hänen johtamaansa hallitukseen.

4. Katalonian separatismi

Katalonian itsehallintoalueen vanha valtapuolue CiU tuki usein joko sosialistien tai kansanpuolueen hallituksia.

Nyt CiU on hajonnut, ja sen jäljelle jäänyt osa tavoittelee Katalonian irtoamista Espanjasta.

Katalonialaiset ovat taas vaa´ankielen asemassa, mutta tukevat vain sellaista hallitusta, joka on valmis ajamaan valtion hajottamista.

5. Poliittiset untuvikot

Uusilta puolueilta puuttuu kokemus päivänpolitiikasta ja valtiojohtamisesta, mutta vaatimukset ovat kovia.

Myös sosialistipuolueen nykyjohto on nuorta ja kokematonta. Puoluejohtaja Pedro Sánchez kieltäytyy täysin yhteistyöstä kansanpuolueen kanssa.

Heillä on vastassaan veteraani Rajoy, jota ei myöskään leimaa vastaantuleva neuvotteluhakuisuus.

Hallitus voi syntyä elokuun alussa

Rajoy esitteli vasta äskettäin kirjallisen ehdotuksen hallituslinjauksista. Muut eivät löytäneet niistä juurikaan vaatimiaan muutoksia.

Rajoyn on käytännössä yritettävä hallituksenmuodostusta, koska kansanpuolue oli ainoa, joka eteni kesäkuun vaaleissa. Yhteiskunnassa on jo kova paine saada maalle hallitus, vaikka kolmansistakin vaaleista puhutaan.

Ensimmäisen äänestyksen parlamentissa odotetaan olevan 2. elokuuta.

Sen jälkeen toisessa äänestyksessä riittää, jos vastaan äänestetään vähemmän kuin puolesta.

Rajoy saattaa tulla hyväksytyksi toisessa äänestyksessä. Hän kokoaisi silloin Espanjalle kansanpuolueen vähemmistöhallituksen, josta tulisi ilmeisen heikko – ja kenties lyhytikäinen.