1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lokiksi vai marttyyriksi? Mökkivierailulla näiltä äärirooleilta voi välttyä, kun osaa puhua avoimesti

Syrjäinen mökki, pienet sisätilat, vähän yksityisyyttä sekä käsipelillä toimiva ruoka-, pyykki- ja tiskihuolto. Kesämökkivierailut ovat omiaan aiheuttamaan tulehtuneita välejä. Näin ei ole pakko olla, kunhan vain osaa avata suunsa.

Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Mökkiolosuhteissa toinen saattaa heittäytyä marttyyriksi ja rehkiä katkerana hiki hatussa, toinen taas voi muuttua laiskaksi lokiksi, joka napsii mökkeilystä vain parhaat palat päältä. Avoin keskustelu säästäisi mökkeilijän monelta mielipahalta.

Etikettikirjan kirjoittajan Mirva Saukkolan mukaan asiallisen ja ystävällismielisen keskustelun pitäisikin olla kaiken kanssakäymisen lähtökohta.

Lähdetäänpä siis Saukkolan neuvojen mukaan mökkitielle, mutta muistetaan, että:

Älä kutsu itse itseäsi

Itsensä kutsuminen kylään ei ole koskaan soveliasta. Ei varsinkaan silloin, jos on menossa yökuntiin mökkiolosuhteisiin.

Jos on kutsuttu yhdeksi yöksi, se on yksi yö. Kyläilyn kesto on kiinni kutsujasta.

Mirva Saukkola

–Vihjailla toki aina voi, että on vaikka seudulla lomailemassa, mutta kutsun tekee aina isäntäväki, Mirva Saukkola linjaa.

Kylään yllättäen tulla tupsahtaminenkaan ei Saukkolan mielestä enää oikein nykypäivään sovi.

–Yleensä soitellaan etukäteen tai laitetaan viestejä. Suomessa mobiiliyhteydet toimivat hirveän hyvin, ei ole mitään järkevää syytä tulla paikalle ilmoittamatta.

Yöpymisestä olisi hyvä tietää jo muutamia vuorokausia ennakkoon. Yökyläily kestää tasan sen verran aikaa kuin kutsu sisältää.

–Jos on kutsuttu yhdeksi yöksi, se on yksi yö. Kyläilyn kesto on kiinni kutsujasta, Saukkola sanoo.

Mitä mukaan?

Moni menee mökille kahvipaketti kainalossaan ja kuvittelee sen kuittaavan koko vierailun.

Parin lapsen perhe saattaa jo syödä aika paljon, joten silloin kannattaa tuliaisten lisäksi miettiä omia eväitäkin mukaan.

Mirva Saukkola

Aina näin ei ole, eikä ainakaan silloin, jos isäntäväki ei kahvia kaipaa.

Mökkivieraiden pitäisi huomioida ennalta varsinkin pyykkihuoltoon ja ruokailuun liittyviä asioita. Ennen paikalle saapumista on kohteliasta kysyä isäntäväeltä, mitä ruokaa voisi tuoda mukanaan ja tarvitaanko esimerkiksi omat pyyhkeet ja lakanat.

–Jos menee ihmisten ilmoilta vaikeiden liikenneyhteyksien päähän esimerkiksi saarimökille, voi aina myös kysyä, mitä mökin omistaja yleensä tarvitsee, Mirva Saukkola ehdottaa.

Vieraiden on fiksua miettiä, kuinka paljon oma oleskelu mökillä kokonaisuudessaan aiheuttaa vaivaa.

–Jos yksittäinen henkilö saapuu yövieraaksi, silloin voi tuoda mukanaan syömisiä ja pikkutuliaisen, esimerkiksi saunatarvikkeen tai viinipullon riippuen siitä, millaisten ihmisten luo menee vieraaksi. Parin lapsen perhe saattaa jo syödä aika paljon, joten silloin kannattaa tuliaisten lisäksi miettiä omia eväitäkin mukaan, Saukkola sanoo.

Miten voi auttaa?

Paikan päällä on kohteliasta tarjoutua avuksi esimerkiksi veden kantamiseen, tiskaamiseen tai saunan lämmittämiseen, sillä

Isäntäväeltäkin odotetaan tahdikkuutta, ettei järjestetä risusavottaa juuri sille viikonlopulle, kun vieraita on tulossa ja odoteta, että kaikki osallistuvat.

Mirva Saukkola

mökkiolosuhteissa arkisten askareiden hoitaminen on yleensä hankalampaa kuin kotona. Kultainen keskitie kannattaa kuitenkin pitää mielessä.

–Isäntäväeltäkin odotetaan tahdikkuutta, ettei järjestetä risusavottaa juuri sille viikonlopulle, kun vieraita on tulossa ja odoteta, että kaikki osallistuvat, Mirva Saukkola muistuttaa.

Suomalaisten mökkeilyyn kuuluu olennaisesti saunominen. Saukkola toteaa, että sekasaunominen on tulossa koko ajan harvinaisemmaksi. Saunomisjärjestelyt sujuvat, kun niistä sovitaan etukäteen.

–Voidaan esimerkiksi sopia, että saunaan mennään perhekunnittain tai niin, että on naisten ja miesten saunavuorot. Suomessa ei yleensä nähdä ongelmaa siinä, että saunotaan samaa sukupuolta olevien kanssa.

Saukkolan mukaan tapakulttuuri on Suomessa uudistunut niin, että yletön alkoholilla läträäminen on jo vanhanaikaista. Alkoholinkäytöstä mökillä on kuitenkin hyvä keskustella ennakkoon isäntäväen kanssa.