Hyppää sisältöön

Suomi antaa rahaa ja koulutusjoukkoja Isisin vastaiseen taisteluun

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) osallistuu huomenna ja torstaina Washingtonissa Isisin vastaisen koalition kokoukseen. Niinistö paljastaa kokouksessa Suomen humanitääriseen työhön antaman avun määrän.

Jussi Niinistö. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Terroristijärjestö Isisin vastainen taistelu jatkuu 60 maan voimalla. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) matkustaa Washingtoniin kertomaan Yhdysvaltojen johtaman koalition jäsenille, millaisen panoksen Suomi on valmis antamaan Isisin vastaiselle työlle.

Yhdysvallat on pyytänyt Suomelta rahallista apua humanitääriseen työhön ja jälleenrakentamiseen. Tuore päätös avun antamisesta on tehty, nyt koalitio odottaa tietoa avun määrästä.

– Suomi tulee vastaamaan myönteisesti tähän humanitääriseen apuun ja jälleenrakentamisapuun. YK:n alaisilla rahastoilla ei yksinkertaisesti ole rahaa tähän työhön, ja Isikseltä takaisin vallatut alueet vaativat vakauttamista, joten tämä rahallinen tuki on tarpeellista, perustelee Niinistö panostusta.

Suomi tulee julkistamaan oman määräsummansa Washingtonin kokouksessa. Suomi päätti jo huhtikuussa lisätä sotilaallisten kouluttajien määrää Pohjois-Irakin Erbilin alueella. Suomella on noin 50 sotilasta Pohjois-Irakissa kouluttamassa kurdien Peshmerga-joukkoja ja syyskuusta alkaen suomalaiskouluttajien määrä nousee sataan. 

Päätös aseellisen avun antamisesta vaikea

Yhdysvallat on pyytänyt Suomelta myös aseellista apua. Virkamiehet selvittävät asiaa, eikä vastausta pyyntöön odoteta vielä tämänviikkoisessa kokouksessa. Päätös aseellisen avun antamisesta on Niinistön mukaan vaikea.

– Se on epäilemättä harvinaista, ja tämä on asia, jota ulkoasiainhallinnossa joudutaan vakavasti pohtimaan.

Niinistö muistuttaa, että Suomen perinteinen linja on, ettemme ole kuljettaneet aseita sotaakäyviin maihin. Nyt Suomi harkitsee linjasta poikkeamista.

– Tämä on harkinnan paikka. Kyse on terrorisminvastaisesta taistelusta, joten siinä mielessä tilanne on hieman erilainen kuin perinteisesti sotaakäyvän maan suhteen on.

Suomen paras valtti koulutustyössä

Matkallaan Niinistö kerää tietoa siitä, missä koalitio Isiksen vastaisessa työssä menee ja mikä on tilanne Isiksen hallinnon alaisuudesta vapautetuilla alueilla.

– Se jo tiedetään, että näillä jälleenvapautetuilla alueilla tilanne vaatii vakauttamistoimenpiteitä ja se vaatii rahallista tukea. Emme halua, että syntyy uudelleen tilanne, jossa Isiksen kaltainen barbaarijärjestö ottaa vallan uudelleen, sanoo Niinistö.

Niinistön mielestä Suomen paras valtti Isisin vastaisessa työssä on koulutusapu.

– Suomi tarjoaa muun muassa reserviläispohjaista kouluttaja-apua kurdien Peshmerga-taistelijoille. Kaiken saadun tiedon mukaan tämä koulutusapu on ollut tehokasta ja sitä on syytä jatkaa.

Suomi ei itse osallistu sotatoimiin, mutta kouluttaa kurditaistelijoita Isisin vastaiseen taisteluun.