Nyt on Clintonin vuoro valita aisapari: Nainen, latino vai Keskilännen ääniharava?

Hillary Clinton nimeää varapresidenttiehdokkaansa loppuviikosta. Tarjolla on suosittu naispoliitikko sekä syksyn vaalin kannalta tärkeiden osavaltioiden suurmiehiä.

USA:n presidentinvaali
Hillary Clinton kampanjatilaisuudessa Virginiassa.
Hillary Clinton kampanjatilaisuudessa Virginiassa. Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain demokraatit pääsevät republikaaneja helpommalla vahvistaessaan presidenttiehdokkaansa ensi viikon puoluekokouksessa. Hillary Clinton on kiistaton valinta. Puolueväki jännittääkin enemmän, kenet Clinton valitsee varapresidenttiehdokkaakseen.

Moni asiantuntija uskoo, että Cllinton päätyy vapaamieliseen perusdemokraattiin.

Republikaanien Donald Trumpin varapesidenttiehdokkaana on vanhoillinen Mike Pence, jolla Trump kosiskelee valkoihoisten kristittyjen ääniä. Clintonin odotetaan nyt valitsevan ehdokkaan, joka houkuttelee yli puoluerajojen sosiaalisesti liberaaleja, kuten aborttiin tai homojen oikeuksiin sallivasti suhtautuvia äänestäjiä.

Tim Kaine kampanjoi Clintonin kanssa Virginiassa.
Tim Kaine kampanjoi Clintonin kanssa Virginiassa. Michael Reynolds / EPA

Tim Kaine

58-vuotias Kaine on senaattori, joka istuu kongressissa kolmessa tärkeässä komiteassa: puolustus-, ulkoasiain- ja budjettivaliokunnassa. Hän oli aiemmin Virginian kuvernöörinä, ja voi siksi auttaa Clintonia voittamaan tärkeän osavaltion. Kaine vetoaa espanjantaitoisena latinoihin. Hän on katolinen, mutta hyväksyy abortin.

Elizabeth Warren puhui Clintonin tilaisuudessa Cincinnatissa.
Elizabeth Warren puhui Clintonin tilaisuudessa Cincinnatissa. Mark Lyons / EPA

Elizabeth Warren

67-vuotias Warren on ollut senaatissa vasta vajaat neljä vuotta, mutta hän on yksi puolueen tähdistä. Harvardin oikeustieteen professorina hän oli perustamassa 2008 rahoitusmarkkinakriisin jälkeen perustettua kuluttajien oikeuksia valvovaa virastoa.

Warren on viime kuukausina profiloitunut kärkevänä Trumpin arvostelijana.

Tom Vilsack on Yhdysvaltain maatalousministeri.
Tom Vilsack on Yhdysvaltain maatalousministeri.

Tom Vilsack

65-vuotias Vilsack on Yhdysvaltain maatalousministeri. Entisenä Iowan kuvernöörinä hän voisi auttaa Clintonia voittamaan tärkeässä keskilännen osavaltiossa. Vilsack on Clintonien pitkäaikainen ystävä ja liittolainen. Hän kannatti Hillary Clintonia presidentiksi 2008 sen jälkeen, kun jätti itse kisan kesken esivaaleissa.

Sherrod Brown toimittajien tentattavana.
Sherrod Brown toimittajien tentattavana. Jim Lo Scalzo / EPA

Sherrod Brown

63-vuotias Brown on ollut jo pitkään kongressissa: ensin edustajainhuoneessa 1993–2006 ja sen jälkeen senaatissa. Hän on Ohiosta, joka on yksi vaa´ankieliosavaltioista marraskuun vaalissa. Brown voisi lisätä Clintonin suosiota työväenluokassa.

James Stavridis puhumassa tukikohdassa Puolassa 2012.
James Stavridis puhumassa tukikohdassa Puolassa 2012. Grzegorz Michalowski / EPA

James Stavridis

61-vuotias amiraali on entinen Yhdysvaltain Euroopan joukkojen ja NATOn joukkojen komentaja. Hän on ansioitunut lähinnä puolustus- ja ulkopolitiikan tuntijana.

Tom Perez

54-vuotias Perez on Yhdysvaltain työministeri. Hänen vanhempansa tulivat maahan siirtolaisina Dominikaanisesta tasavallasta. Perez voi tuoda Clintonille latinojen ja työläisten ääniä.

Julian Castro

41-vuotias Castro on Yhdysvaltain asumisesta ja aluekehityksestä vastaava ministeri. Hän on texasilainen juristi, joka on suosittu espanjankielisten keskuudesssa. Hän nousi kansalliseen julkisuuteen neljä vuotta sitten demokraattien puoluekokouksessa, missä hänet valittiin yllättäen yhdeksi pääpuhujista.

Cory Booker

Yhdysvaltain senaatissa on vain kaksi afro-amerikkalaista, joista 47-vuotias Booker on toinen. Hän oli tätä ennen suosittu pormestari Newarkissa New Jerseyssa.

Stavridis lisätty kello 14.35.