Pietarilainen turvakoti kasvattaa lapsesta äidin – ”Synnyttäminen on tytöiltä urotyö”

Abortteja vastustava ortodoksikirkko kannustaa teiniäitejä synnyttämään. Sekä alaikäisten tekemien aborttien että synnytysten määrä on vähentynyt Venäjällä.

Ulkomaat
Katja Stolerova ja vauva Kristina.
Katja Stolerovasta tuli äiti 16-vuotiaana.Marja Manninen / Yle

Väestökadosta kärsivällä Venäjällä on erikoinen ongelma. Naiset synnyttävät entistä vanhempana ja tekevät vähemmän lapsia. Nyt myös alaikäisille tytöille syntyy aiempaa vähemmän lapsia. Taustalla ovat talouden epävarmuus ja tehostunut ehkäisyvalistus.

16-vuotias Katja Stolerova lepertelee parikuiselle Kristinalle pietarilaisen turvakodin hyvin varustetussa leikkihuoneessa ja kertoo samalla oman tarinansa. Se on lyhyt.

– Siinä nyt vain kävi niin. Tapasin yhden kaverin, enkä edes ajatellut koko asiaa, sanoo Katja.

Vauva ei kuulunut Katjan suunnitelmiin, mutta aborttia hän ei edes harkinnut. Nyt Katja opettelee äitiyttä turvakodissa, joka on auttanut tähän mennessä jo satoja äitejä.

Pikkuäiti-turvakodin johtaja Marina Gretsiskina kertoo, että tytöt tulevat turvakotiin useimmiten suoraan lastenkodeista. Heillä ei ole perinteisen perheen mallia, eikä heille ole annettu juurikaan seksuaalivalistusta.

Heikko talous lykkää lapsentekoa

Tilanne on Gretsiskinan mukaan kuitenkin hiljalleen muuttumassa. Valistus ja ehkäisyneuvonta ovat alkaneet tehota.

Lapsen hankinnan lykkäämiseen vaikuttaa myös Venäjän talouden epävarmuus.

– Raskaaksi tulemista, synnyttämistä ja aborttia harkitaan nyt entistä tarkemmin, kertoo Gretsiskina.

Vielä muutama vuosi sitten Venäjä oli alaikäisten aborttien ja teiniäitien tilastoissa lähellä Euroopan kärkeä. Alaikäisten synnyttämiä lapsia ja abortteja oli kaksi kertaa enemmän tuhatta naista kohti kuin esimerkiksi Suomessa.

Nyt tilanne on toinen. Sekä alaikäisille tehtyjen aborttien että teiniäitien määrä on vähentynyt.

Katja Stolerova ja vauva Kristina.
Katja ei olisi pärjännyt Kristina-vauvansa kanssa ilman turvakodin apua. Marja Manninen / Yle

Ilmiö näkyy Venäjän yhteiskunnassa laajemminkin. Venäläisnainen on perinteisesti synnyttänyt nuorena, mutta nyt hän valitsee mieluummin ensin koulutuksen ja uran ja tekee lapset myöhemmin.

Synnyttäjän keski-ikä oli noussut parissa kymmenessä vuodessa lähes neljällä vuodella 28 vuoteen. Suomessa keski-ikä on vain hiukan korkeampi.

Suurvalta haluaa lisää lapsia

Väestökato on ollut yksi Venäjän viime vuosien suurimmista ongelmista. Sitä on yritetty ratkaista muun muassa kasvattamalla lapsiperheiden tukia. Syntyvyys onkin noussut 1990-luvun kuopasta.

Maan väkiluku on kasvanut, mutta kasvua selittää pääosin Krimin niemimaan väestön lisääminen Venäjän tilastolukuihin Krimin valtauksen jälkeen vuonna 2014. Väkiluvun hienoista kasvua selittää myös se, että Venäjälle on muutettu muista IVY-maista.

Venäjällä on nyt tilastojen mukaan 146,5 miljoonaa asukasta.

Taloustutkijoiden mukaan huolestuttavinta on se, että Venäjän työikäisen väestön määrä vähenee. Venäjän tilastokeskuksen, Rosstatin mukaan se vähenee 0,5 prosenttia ja YK:n mukaan 0,9 prosenttia vuosina 2016–2030.

Työikäisen väen väheneminen rajoittaa maan talouden kasvumahdollisuuksia ja heikentää huoltosuhdetta, kun vähenevien työssäkäyvien vastuulla on entistä enemmän vanhuksia.

Kirkko tarjoaa kasvatusapua

Väestönkasvun tukeminen on Venäjän ortodoksikirkolle tärkeä asia. Abortteja vastustava kirkko on nyt valmis kannustamaan raskaaksi tulleita alaikäisiä synnyttämään.

Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill on luvannut, että kirkko vastaa teiniäitien lasten kasvatuksesta, jos he eivät itse siihen pysty.

Pietarilaisessa turvakodissa vauvaansa hoivaava Katja Stolerova nauttii kirkon lupauksesta jo nyt, sillä turvakoti on kristillinen.

Katjan synnytyspäätökseen kirkon lupaus ei kuitenkaan vaikuttanut.

Katja Stolerova ja vauva Kristina.
Katja ei edes harkinnut aborttia.Marja Manninen / Yle

Kodin johtaja Marina Gretsiskina sanoo arvostavansa tyttöjen päätöstä synnyttää lapsensa, vaikka heillä ei ole oman perheen tukiverkkoa apunaan.

– Lapsen elämän suojelu ja synnyttäminen ovat tytöiltä urotyö, sillä he voisivat tehdä abortin, sanoo Gretsiskina. Moni on päätynyt myös itsemurhaan.

Katja voi asua turvakodissa, kunnes hän on täysi-ikäinen. Lapsenhoidon ohessa hän aikoo opiskella.

Tulevaisuus ei häntä pelota.

– Olen oikein onnellinen, sanoo Katja, jonka kaiken huomion vielä nyt vie pikkuinen Kristina.