1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salaman särkemä pooki saa talkoovoimin uutta puhtia – video

Salamojen, sateen ja tuiskujen pieksämää vanhaa merimerkkiä kunnostetaan kymmenien vapaaehtoisten voimin Raahen Taskun saaressa heinä-elokuun aikana. Vuonna 1853 nykyiselle paikalleen rakennettu puinen majakka on vielä hyvässä kunnossa, vaikka sitä ovat salamatkin vuosien varrella kovistelleet.

Taskun majakka.
Raahen edustalla on kaksi puista majakkaa eli Iso-Kraaselin ja Taskun pookit. Raahen kolmas puumajakka eli Kumpeleen pooki paloi 1960-luvun alussa. Nyt talkoilla kunnostettava Taskun pooki oli sekin vähällä palaa muutama vuosi sitten, kun salama iski sen huipulle.

Muutama vuosi sitten Taskun pooki syttyi tuleen, kun merellä riehuneen ukkosen salama iski sen 17 metrisen puumajakan huippuun. Pookin kylkeä seuraillut kuparinen ukkosenjohdatin oli kelvannut kuparivarkaille jossakin vaiheessa edellisen vuonna 2003 tehdyn remontin jälkeen.

Salama särki pilareita ja pintalautoja

Onni onnettomuudessa oli rankka ukkoskuuro, joka sammutti palon, eikä rakennelma päässyt kokonaan tuhoutumaan. Salaman jäljet näkyvät kuitenkin edelleen pookin rakenteissa.

Jokunen nurkkia kannattelevista mahtavista puuparruista on halkeillut ja pookin pintalaudoista osa on räjähtänyt säpäleiksi.

– Aika paljon tässä on näitä salaman halkaisemia lautoja, joita pitää nyt uusia, kertoo talkoissa mukana oleva raahelainen Terho Hautamäki.

Peruskunnoltaan Taskun saaressa oleva majakka on kuitenkin hyvässä kunnossa, iloitsee talkootöissä rakentamisesta vastaava Ari Valio Suomen majakkaseurasta.

Hän kiitteleekin aikaisempaa vuonna 2003 tehtyä kunnostusta, jossa Raahen kaupunki ja museo kunnostivat vanhan merimerkin.

Rakenteiden paikkauksen lisäksi pooki saa tämän kesän mittaan pintaansa myös uuden keltamullan, sillä kovissa oloissa ei perinnemaali kovin pitkään pysy.

– Kyllähän se meri aina on tämmönen raju elementti. Se koettelee tämmöstä rakennusta, toteaa talkoolainen Jussi Kiviniitty Raahesta.

Kyllähän se meri aina on tämmönen raju elementti. Se koettelee tämmöstä rakennusta

Jussi Kiviniitty

Majakkaseuralaisten uurastusta

Tällä kertaa kunnostuksesta huolehtii Suomen majakkaseura, jota Raahen kaupunki avittaa muun muassa tarjoamalla kuljetukset majakkasaareen ja varusteita. Myös jokunen yksityinen sponsori on saatu innostumaan hankkeesta, ja paikallisia talkoolaisia on paikalle riittänyt majakkaseuralaisten avuksi.

Talkoolaisia Taskussa on useita kymmeniä. Toiset ovat paikalla muutaman päivän, jotkut vähän pitemmänkin rupeaman. Väkeä on tullut niin Raahen seudun lisäksi aina Etelä-Suomea ja Kuusamoa myöten, kertoo talkoovastaava Jussi Klementti.

– Näitä vanhoja merimerkkejä mää kyllä kunnioitan ja sit tämmönen talkootouhu on kivaa, sanoo paikan päälle Varsinais-Suomesta tullut ruskolainen Pasi Koski, jolle vanhojen merimerkkien kunnostaminen on tuttua puuhaa. Taskun pookin lisäksi miehen kesän talkoo-ohjelmaan kuuluu myös majakkaseuran Ahvenenmaalla oleva kunnostuskohde Märketin majakka.